F-35, Rafale και Viper: Η «ανίκητη» τριάδα για την Πολεμική Αεροπορία που προκαλεί τρόμο στην Άγκυρα - Τα επόμενα βήματα

 Η μεγάλη αεροπορική άσκηση «Blue Flag» η οποία συγκέντρωσε στο Ισραήλ την αφρόκρεμα των μαχητικών της Δύσης μαζί με τις κορυφαίες πολεμικές αεροπορίες του πλανήτη αποτέλεσε για την HAF μια ακόμη εξαιρετική ευκαιρία να οριοθετήσει τα επόμενά της βήματα. Και να επιβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός των επιτελών της βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση με στόχο την απόλυτη αεροπορική κυριαρχία, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο προσανατολισμός της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πλέον ξεκάθαρος και προχωρά βήμα-βήμα, με σχέδιο και οργάνωση. Και θα στηρίζεται στα τρία κορυφαία, σύμφωνα με τους Έλληνες ιπτάμενους, μαχητικά της Δύσης, καθένα στο ρόλο του και προσαρμοσμένα στις επιχειρησιακές ανάγκες της HAF όπως προκύπτουν από τις απειλές της Τουρκίας.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε πάρει την πρώτη γεύση από το F-35 κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 19» όταν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα είχαν προσγειωθεί τα ιταλικά «stealth» μαχητικά για να λάβουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση. Αν και οι Ιταλοί ιπτάμενοι φρόντισαν-κατόπιν οδηγιών προφανώς τόσο από το επιτελείο τους όσο και από την USAF αλλά και την κατασκευάστρια Lockheed Martin -να κρατήσουν όσο το δυνατό κρυμμένα τα μυστικά του F-35, η HAF τότε έβγαλε τα πρώτα συμπεράσματα. Ακολούθησαν αρκετές ενημερώσεις στο ελληνικό επιτελείο από την LM για τις δυνατότητες του μοναδικού 5ης γενιάς μαχητικού που πετά επιχειρησιακά παγκοσμίως όπως και ανταλλαγή εντυπώσεων από άλλες πολεμικές αεροπορίες οι οποίες αποτελούν ήδη χρήστες των F-35.

Όμως η άσκηση «Blue Flag 21» φαίνεται ότι για την Πολεμική μας Αεροπορία ήταν καταλυτική στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το F-35. Όχι μόνο για τις κορυφαίες δυνατότητες του ίδιου του μαχητικού αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται στον αέρα με τα υπόλοιπα αεροσκάφη. Με δεδομένο ότι στην άσκηση συμμετείχαν τόσο τα γαλλικά Rafale όσο και αναβαθμισμένα F-16 από ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισραήλ η HAF είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει πως το «stealth» μαχητικό μπορεί να συνεργαστεί επί του πεδίου και σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης, αναχαίτισης, υποστήριξης αλλά και κρούσης με τα δύο αεροσκάφη-πυλώνες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Και τα συμπεράσματα οδηγούν, σύμφωνα με όσους συμμετείχαν σε αυτά τα σενάρια, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ότι ο συνδυασμός F-35, Rafale και Viper είναι «ανίκητος», ειδικά στο περιβάλλον που επιχειρεί η HAF. Και αυτό ακόμα και εάν οι γείτονες αναβαθμίσουν τα F-16 που διαθέτουν και αποκτήσουν ακόμα και καινούργια block 70 όπως επιθυμούν. Και τότε πάλι το απόλυτο πλεονέκτημα θα το έχει η Πολεμική μας Αεροπορία. Ειδικά εάν διαθέτει και δεύτερη Μοίρα Rafale σε συνδυασμό με μια πλήρη Μοίρα F-35 μαζί με τα 83 Viper και τα 38 αναβαθμισμένα F-16 block 52. Αυτός είναι όπως φαίνεται ο σχεδιασμός της HAF και σε αυτόν θα προχωρήσει βήμα-βήμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Με ταυτόχρονη ενίσχυση με τα πλέον σύγχρονα όπλα και ατρακτίδια για τα F-16 αλλά και για τα F-35. Και με δεδομένη το πανίσχυρο οπλοστάσιο των Rafale με Meteor, Mica, Scalp και Εxocet.



F-35, Rafale και Viper: Η «ανίκητη» τριάδα για την Πολεμική Αεροπορία που προκαλεί τρόμο στην Άγκυρα - Τα επόμενα βήματα (newpost.gr)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά