Το Γραφείο και ο Συνήγορος του Πολίτη για τις Γυναίκες Στρατιωτικούς με επιμέλεια ανηλίκων.

 Πολλές ήταν μέχρι σήμερα οι υποθέσεις που χειριστήκαμε και αφορούσαν σε γυναίκες στρατιωτικούς που καλούνταν να εκτελέσουν υπηρεσίες με πολύωρη παραμονή στο χώρο εργασίας τους ή σε διασπορά και το πρόσχημα ότι τα καθήκοντα αυτά δεν αποτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως.


Η δε Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων του ΓΕΕΘΑ εξέταζε παγίως τα αιτήματα των γυναικών αυτών με την πλέον συνεσταλμένη ερμηνεία, στην οποία ακόμα και η προτίμηση της φράσης «η μητέρα ασκεί την επιμέλεια του τέκνου» δεν ήταν επαρκής να θεμελιώσει δικαίωμα απαλλαγής, καθώς εξέλιπε -κατά τη γνώμη τους- ο όρος «αποκλειστική».

Αυτού του είδους η κακοπροαιρέτως μεταφρασμένη προσήλωση στο γράμμα καθώς και η γενική δυσκινησία της γραφειοκρατίας να εξετάζει αιτήματα με τη δέουσα ταχύτητα -ειδικά όταν μιλάμε για γυναίκες καίριων ειδικοτήτων με ανήλικα τέκνα σε ιδιαίτερα τρυφερές ηλικίες- αποτέλεσε ζήτημα τιμής για το Γραφείο μας, ιδίως όταν οι συνεχείς μας εκκλήσεις παρελάνθαναν της ευαισθησίας και αμεσότητας που το ίδιο το νομικό πλαίσιο απαιτεί.

Ειρήσθω ότι μία μια μητέρα που υπηρετεί σε τόπο μη προτιμήσεως και μη συμφερόντων, ουσιαστικά αφήνει το παιδί της επί οκταώρω στο σχολείο και κατόπιν βρίσκεται στην απέλπιδα θέση να ψάξει για ολιγόωρη τροφό προκειμένου η ίδια να αναπτυχθεί σε περιβάλλοντα χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας για άλλες έξι με οκτώ ώρες. Και μετά, η ίδια αυτή μητέρα, επιστρέφει χαράματα στο σπίτι της για να ξυπνήσει το παιδί της και να το ξανααναθέσει στο σχολείο για άλλες οκτώ ώρες.

Πολλές Διοικήσεις Μονάδων και Σχηματισμών αναπτύσσουν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά εντός των τειχών, με Διοικητές να αναλαμβάνουν με προσωπικό κόστος να βοηθήσουν αυτές τις μητέρες. Ωστόσο, αυτές οι Διοικήσεις δεν είναι πολλές και σίγουρα δεν αποτελούν το θεσμό προστασίας των γυναικών που απαιτεί ο Νόμος. Δεν ελλείπουν εξ άλλου και οι Διοικητές που τηρούν στάση αδιαφορίας ή και ευθέως αρνητισμού, όπως στην περίπτωση που χειριστήκαμε.


Το Γραφείο μας, με την εισήγηση του οποίου ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε μια από τις πλέον δυναμικές του αποφάνσεις, διαπίστωσε τρία σημαντικά σημεία:

α. Ότι η Στρατιωτική Υπηρεσία είναι υπέρ του δέοντος -και πλέον contra legem- αυστηρή στα λεκτικά που απαιτεί για την αναγνώριση δικαιωμάτων γυναικών στρατιωτικών που έχουν επιμέλεια ανηλίκων τέκνων.

β. Ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες σε σχέση με τις ανάγκες διευκόλυνσης των γυναικών που είναι αδήριτες.

γ. Ότι οι πολύωρες υπηρεσίες όπως ανιχνεύσεις, ασκήσεις διασποράς, έκτακτοι πλόες άνω των δώδεκα ωρών, κυκλικές υπηρεσίες νοσηλευτριών κλπ οφείλουν να εκλαμβάνονται ως υπηρεσίες διανυκτερεύσεως, διότι στην ουσία απαιτούν απουσία πολύ μεγαλύτερη του τυπικού ωραρίου.


Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ιδιαίτερα φειδωλός στις παρεμβάσεις του στο χώρο της Εθνικής Άμυνας και απαιτήθηκε συνεργασία μηνών προκειμένου να συνταχθεί πλήρης φάκελος που αφ’ ενός σέβεται απολύτως τις ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με το Στράτευμα και αφ’ ετέρου παρουσιάζει το νομικό και πραγματικό πρόβλημα στις αληθείς του διαστάσεις.

Εν αναμονή της αντιδράσεως του ΓΕΕΘΑ, συνεπώς, αλλά με απόλυτη πεποίθηση ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας στρατιωτικού είναι καθήκον και νομική υποχρέωση και η άρνηση αρωγής συνεπιφέρει τις εκ του Νόμου συνέπειες.
Το Γραφείο και ο Συνήγορος του Πολίτη για τις Γυναίκες Στρατιωτικούς με επιμέλεια ανηλίκων. (mortopoulos.com)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά