Προβολή ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας: Τα «φαντάσματα» της 337 και εφιάλτης των Τούρκων στη Μαύρη Θάλασσα επικεφαλής του Συμμαχικού σχηματισμού



Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας καλείται πλέον όλο και πιο συχνά να σχεδιάσει και να εκτελέσει αποστολές υψηλής δυσκολίας εκτός του FIR Αθηνών οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.



Όλο και πιο μακριά πετούν το τελευταίο διάστημα τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ επισφραγίζοντας τον ηγετικό, κυριαρχικό τους ρόλο τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στη Βαλκανική χερσόνησο. Η εικόνα των ‘’φαντασμάτων’’ της 337 Πολεμικής Μοίρας να ηγούνται του Συμμαχικού σχηματισμού πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της Πολυθενικής Διακλαδικής άσκησης ADEX-AirDefence Exercise είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Πολεμική μας Αεροπορία.



Ήταν τα δύο μαχητικά F-16 block 52 τα οποία απογειώθηκαν από την ‘’φωλιά’’ της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα. Αφού πέταξαν πάνω από Βουλγαρία και Ρουμανία προσέγγισαν τη Μαύρη Θάλασσα όπου τέθηκαν επικεφαλής του Συμμαχικού Comao. Πέταξαν μαζί με Eurofighter από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία καθώς και με F-16 από τη Ρουμάνικη πολεμική αεροπορία. Τον σχηματισμό υποστήριζε από μεγάλο ύψος αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Ε-3A AWACS, το γνωστό δηλαδή ιπτάμενο ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Με τους Έλληνες ιπτάμενους αρχηγούς της αποστολής ο σχηματισμός πρόχωρησε σε σενάρια αεροναυτικού πολέμου με την αρμάδα του ΝΑΤΟ Standing Mato Maritime Group Two-SNMG2 η οποία περιπολεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου η Συμμαχία έχει σταθερή παρουσία αμέσως μετά τα γεγονότα της Κριμαίας. Τα δύο ‘’φαντάσματα’’ ανέλαβαν κυρίως ρόλο υποστήριξης(Escort) των αεροσκαφών κρούσης τα οποία εκτέλεσαν εικονικές προσβολές στα πολεμικά πλοία. Ανάμεσα μάλιστα στην αρμάδα του ΝΑΤΟ βρισκόταν και η Τουρκική φρεγάτα ‘’Barbaros’’ πάνω από την οποία πέρασαν στο πλαίσιο της άσκησης και σε πολύ χαμηλό ύψος τα δύο Ελληνικά ‘’γεράκια’’.

Χαρακτηριστικό της αποστολής ήταν ότι τα F-16 block 52 της 337 παρά τη μεγάλη απόσταση την οποία διένυσαν για να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα να εκτελέσουν την άσκηση και να επιστρέψουν πίσω στη Λάρισα και στην 110 ΠΜ δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε air refueling δηλαδή σε εφοδιασμό με καύσιμο στον αέρα καθώς πετούσαν με CFT δεξαμενές. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια όλες οι Πολεμικές Μοίρες πετούν όλο και πιο μακριά πέρα από το γνώριμο Αιγαίο κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο έως την Κύπρο, το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Πρόσφατα μάλιστα μαχητικά της 341 Πολεμικής Μοίρας ‘’ΒΕΛΟΣ’’ έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΑ έως τη Σαουδική Αραβία για την άσκηση FALCON EYE.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας καλείται πλέον όλο και πιο συχνά να σχεδιάσει και να εκτελέσει αποστολές υψηλής δυσκολίας εκτός του FIR Αθηνών οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία. Αποστολές που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες της TuAF ότι τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ δεν περιορίζονται στο ‘’κλειστό’’ Αιγαίο όπου άλλωστε κυριαρχούν απόλυτα εδώ και δεκαετίες αλλά ανοίγουν τα ‘’φτερά’’ τους και μπορούν να επιχειρήσουν σε μεγάλες αποστάσεις από τα Ελληνικά αεροδρόμια με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Τουρκική αεράμυνα.

Τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο 2020 πέταξαν έως την Κύπρο κάτω από τη ‘’μύτη’’ της Toυρκικής αεροπορίας με τους γείτονες να αντιλαμβάνονται τα Ελληνικά μαχητικά όταν ήδη είχαν προσεγγίσει τη Μεγαλόνησο και προχωρούσαν σε εικονικούς βομβαρδισμούς. Ανάλογο αιφνιδιασμό γνώρισαν και Νότια της Κρήτης όταν επιχείρησαν να στείλουν μαχητικά για άσκηση ανοιχτά της Λιβύης. Τότε τα Ελλληνικά ‘’γεράκια’’ είχαν προσεγγίσει σε απόσταση ‘’αναπνοής’’ όχι μόνο τα Τουρκικά F-16 αλλά και το High Value ιπτάμενο τάνκερ KC-135 των γειτόνων. Αν αυτό συνέβαινε σε συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων θα ήταν καταστροφικό για την TuAF.

newpost

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά