Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

 


Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Η «αμυντική βιομηχανία» του ΓΕΣ και η πολύτιμη συνεισφορά του σε όλους τους Κλάδους – Γιατί η ηγεσία του Στρατού δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατιωτικών εργοστασίων – Πώς επωφελείται και η ελληνική κοινωνία


Το Newsbomb.gr συνεχίζει για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο την παρουσίαση της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδεικνύοντας δράσεις που σε πολλούς παραμένουν άγνωστες.

Με αφορμή τις επισκέψεις του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση πριν από λίγο καιρό στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων του Στρατού Ξηράς, αναζητήσαμε να βρούμε τι κάνουν επί της ουσίας αυτά τα εργοστάσια, ποιος ο ρόλος και η σημασία τους. Και ακριβώς αυτός ο λόγος, η επίσκεψη και το ενδιαφέρον του κ. Λαλούση να επισκεφθεί επανειλημμένα τα στρατιωτικά εργοστάσια, μας έκανε να αναζητήσουμε επιπλέον πληροφορίες.

Αλήθεια, πόσοι από εμάς γνωρίζουν τι παράγουν τα στρατιωτικά εργοστάσια, πόσο προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στην ελληνική κοινωνία; Υποθέτουμε ελάχιστοι, αφού και εμείς που ασχολούμαστε με το στρατιωτικό ρεπορτάζ δεν γνωρίζαμε επακριβώς τις δράσεις και το πολύτιμο έργο τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά… Τα Εργοστάσια Τεχνικού είναι μονάδες του Στρατού Ξηράς οι οποίες διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την παροχή τεχνικής υποστήριξης εργοστασιακού επιπέδου στο πάσης φύσεως τεχνικό υλικό (οχήματα, άρματα, αεροσκάφη, ελικόπτερα, τηλεπικοινωνιακό υλικό) τόσο κατά την περίοδο της ειρήνης όσο και κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Χωρίζονται ως εξής:

  • 301 ΕΒ,
  • 303 ΠΕΒ,
  • 304 ΠΕΒ,
  • 306 ΕΒΤ,
  • 307 ΠΕΒ,
  • 308 ΠΕΒ,
  • 691 ΒΕΒ,
  • 700 ΣΕ

Επειδή λοιπόν πολλοί μιλούν για αμυντική βιομηχανία, για ανασύσταση της αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση, τονίζουμε πως ο Στρατός Ξηράς έχει τη δική του «αμυντική βιομηχανία» η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες, μιας και κατασκευάζει από ρούχα, παπούτσια και μάσκες μέχρι ανταλλακτικά για όλα τα οχήματα, τα άρματα μάχης, ακόμα και τα ελικόπτερα. Επίσης, μπορεί να συντηρήσει και να ανακατασκευάσει οπλικά συστήματα, ενώ η εφευρετικότητα των Ελλήνων αποτυπώνεται και στις διάφορες «πατέντες» που βρίσκει το προσωπικό για να διορθώσει τυχόν δυσλειτουργίες οπλικών συστημάτων ή και νέα όπλα κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τουρμπίνα που έδιωχνε τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα που πετούσαν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Έβρο.

Όχι, δεν ήταν κάποιο πανάκριβο οπλικό σύστημα που πήραμε από το εξωτερικό. Ήταν μία από τις πάρα πολλές τεχνικές παρεμβάσεις του Τεχνικού του Στρατού Ξηράς, που αποδείχτηκε πολύτιμη κατά τη διάρκεια της «μάχης» με τους χιλιάδες μετανάστες και τους Τούρκους υποκινητές τους.

Η πολύτιμη βοήθεια στην πανδημία

Την ίδια στιγμή όμως που Στρατός Ξηράς και Σώματα Ασφαλείας έστελναν μήνυμα στην Τουρκία ότι «ο Έβρος δεν πέφτει», η πανδημία του κορονοϊού έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν την ενεργή συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και τη συνδρομή τους στον κρατικό μηχανισμό. Το υγειονομικό προσωπικό, τα Μέσα και οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις του Στρατού τέθηκαν στη διάθεση της Πολιτείας, ενώ στις εγκαταστάσεις του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου ξεκίνησε η μαζική παραγωγή μασκών, το οποίο έφτασε στο σημείο να παράγει πάνω από 200.000 μάσκες προστασίας σε εβδομαδιαία βάση, δίνοντας πολύτιμες λύσεις στην Πολιτεία.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το παράδειγμα της συντήρησης και της επαναφοράς σε άριστη κατάσταση του οχήματος της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, με την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του ΓΕΣ να επιβεβαιώνει στην πράξη το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Βόλος Παραδόθηκε στο Νοσοκομείο η ανακαινισμένη κινητή μονάδα αιμοληψίας 120421

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα εργοστάσια του Στρατού Ξηράς συνεργάζονται και με ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ενώ υπάρχει συνεργασία και με πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), που επιβεβαιώνει τη βούληση του Γενικού Επιτελείου Στρατού να δοθεί βάση στην έρευνα.

Στόχος η ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατιωτικών εργοστασίων

Πολιτικοί, οικονομικοί, διπλωματικοί και φυσικά στρατιωτικοί αναλυτές μιλούν συχνά για την αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και συνήθως όχι με πολύ κολακευτικά λόγια, τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης, μιας και οι «γείτονες» είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς σε αυτό τον τομέα, ενώ πολλοί επισημαίνουν και την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των πάντων.

Ορισμένα επιχειρήματα ενδεχομένως να έχουν βάση, μιας και η 10ετής οικονομική κρίση στη χώρα μας ήταν λογικό να αφήσει το αποτύπωμά της και στην αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, οι περισσότεροι εξ αυτών των αναλυτών ξεχνούν να αναφέρουν ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων κατάφερε μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, με πολλούς κόπους και προσωπικές θυσίες ορισμένες φορές, να κρατήσει «όρθια» την αμυντική βιομηχανία, δίνοντας πολύτιμες λύσεις σε όλους τους Κλάδους, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ηγεσία του Στρατού δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των στρατιωτικών εργοστασίων, ενός τομέα που αν και είχε παραγκωνιστεί, έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, για όλη την ελληνική κοινωνία.

newsbomb

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά