H Ελλάδα πάει για την «απόλυτη κυριαρχία» στους αιθέρες – Αναβαθμίζονται τα 38 F-16 Block 50




To Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) αποφάσισε την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50C/D των Μοιρών 341Μ και 347Μ στο επίπεδο 52+/Adv., πραγματοποιώντας ένα τεχνολογικό άλμα 15 ετών στα μαχητικά αεροσκάφη που είχαν παραγγελθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επί υπουργίας Γιάννη Βαρβιτσιώτη το 1992 και ξεκίνησαν να παραλαμβάνονται έπειτα από τα γεγονότα των Ιμίων το 1996.



Το πρόγραμμα, αφού λάβει έγκριση και από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), θα προωθηθεί στο ΚΥΣΕΑ και την επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για έγκριση.


Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 και θα μπορέσει να αποδώσει 38 μαχητικά αναβαθμισμένα με τις συλλογές των F-16 Block 52+ και των 29 Adv., οι οποίες θα γίνονται διαθέσιμες σε μεγάλο αριθμό από τις αρχές του 2022, ενώ θα προχωρά το πρόγραμμα αναβάθμισής τους σε «Viper».

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα αποκτήσουν και τις σύμμορφες δεξαμενές που θα προσέφεραν αυξημένη εμβέλεια μέχρι και 20%, αν και αυτό θεωρείται δύσκολο, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις, ενώ ο κινητήρας τους δεν έχει αρκετή ισχύ, ενώ τέλος θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τα αναβαθμισμένα F-16 Block 52+ και Adv.

Αν και περισσεύουν συλλογές και για την αναβάθμιση των 32 F-16 Block 30 της περίφημης «αγοράς του αιώνα», δεν υπήρξε καμία απόφαση για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών και με τα σημερινά δεδομένα θεωρούνται υπερπολύτιμα, παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για να πουληθούν με την πρώτη ευκαιρία. Ευτυχώς όμως για την ισχύ της Π.Α. κανείς πελάτης του εξωτερικού δεν έχει ενδιαφερθεί για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

eleftherostypos
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά