Σχεδιασμός ΠΝ για αγορά κορβετών και κατασκευή 3 πυραυλακάτων Super Vita

 


Η απόκτηση μιας Μοίρας 18 μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale μετατρέπει τα ελληνικά "γεράκια" σε απόλυτο κυρίαρχο του Αιγαίου. Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την απόκτηση 18 υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά και 4 νέων φρεγατών με αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες χωρίς αμφιβολία αποτελούν το σημαντικότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την τελευταία 20ετία. Για πολλούς χαρακτηρίζεται ήδη ως η "νέα αγορά του αιώνα" όχι τόσο εξαιτίας του αριθμού των αεροσκαφών και των πλοίων όσο γιατί με τα Rafale αλλά και τις Α/Α φρεγάτες η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζουν εποχή.

Πριν από τις γενναίες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν προηγηθεί συνεχείς επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος πέρασε ουκ ολίγες φορές το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου με ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πρόταση για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και επεσήμανε στον πρωθυπουργό την άμεση ανάγκη λήψης αποφάσεων την ώρα που η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές εξοπλιστικό μπαράζ με κίνδυνο την ανατροπή των ισορροπιών στο Αιγαίο. Για τον πρωθυπουργό οι αποφάσεις ήταν πλέον μονόδρομος.

Η ανακοίνωση της απόκτησης μιας Μοίρας 18 μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale αποτελεί το επιστέγασμα της απόφασης όχι απλά η HAF να διατηρήσει την υπεροχή στο Αιγαίο έπειτα και από την αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper αλλά να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετατρέψει τα Ελληνικά "γεράκια" σε απόλυτο κυρίαρχο της περιοχής. Η Αθήνα όχι απλά θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά αλλά όπως όλα δείχνουν ενδιαφέρεται για την πλέον σύγχρονη έκδοσή τους τα RafaleF-3R. Μαχητικά ασυναγώνιστα τόσο στον air to air πόλεμο όσο και σε αποστολές κρούσης. Με το ραντάρ Aesa και το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra αλλά και τα "φονικά" όπλα Scalp, Exocet , Meteor και Μica, τα Γαλλικά μαχητικά αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες στο Αιγαίο με τη HAF να αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα ακόμα και με μια μόνο Mοίρα Rafale στο οπλοστάσιό της. Τα μαχητικά 4,5ης γενιάς θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000 της 332 Μοίρας ‘’Γεράκια’’ και μαζί με τα Mirage2000-5 της 331 Μοίρας ‘’Θησέας’’ θα αποτελούν έναν ξεκάθαρο πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα της χώρας.

Αναμένονται μέσα στο 2021 στην Τανάγρα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπεται το συντομότερο, εξαιτίας και της εξοικείωσης που έχει η HAF με τη Γαλλική τεχνολογία εδώ και πολλές δεκαετίες να γίνουν επιχειρησιακά, έτοιμα δηλαδή να αναλάβουν αποστολές.

Την ώρα που η Tουρκική Πολεμική Αεροπορία παραμένει με τα υποδεέστερα από τα Eλληνικά Viper τα οποία διαθέτει η HAF θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της- σαφώς ποιοτικότερα μαχητικά -όσο και τα "Δελταπτέρυγα".

Πιο πολύπλοκο δείχνει αυτή την ώρα το ζήτημα της απόκτησης 4 νέων φρεγατών όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει άμεση ανάγκη από πλοία τα οποία σταδιακά θα κληθούν να αντικαταστήσουν τις φρεγάτες S των 40 και επιπλέον χρόνων υπηρεσίας. Προβάδισμα φαίνεται να έχει η χώρα η οποία πέρα από τις 4 καινούργιες φρεγάτες θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό πλοία ενδιάμεσης λύσης μέχρι να αποκτηθούν τα καινούργια καράβια για τις ανάγκες του Στόλου. Ήδη πέρα από τη Γαλλική πρόταση για τις Belhara φαίνεται ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τουλάχιστον δύο ακόμη χώρες. 

Ταυτόχρονα, στον σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται η απόκτηση τουλάχιστον 4 νέων κορβετών από το πρόγραμμα "Θεμιστοκλής" ενώ η ανάγκη για ταχέα σκάφη προσανατολίζει προς την κατασκευή από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας τουλάχιστον ακόμη 3 πυραυλακάτων Super Vita οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις μη αναβαθμισμένες πυραυλακάτους της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

newpost

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά