ΕΠΟΠ Λοχίας Θάνος Τζανίμης: Πώς έσωσε δύο ζωές με «σωσίβιο» τις γνώσεις διάσωσης και την ανθρωπιά



Ο στρατιωτικός με καταγωγή από την Καβάλα μιλάει στο KAVALA POST για το πώς έσωσε δύο ανθρώπους από βέβαιο πνιγμό και ποιο κίνητρο τον οδήγησε στο να πέσει στο ποτάμι χωρίς δεύτερη σκέψη-Το μήνυμά του προς όσους βρεθούν στη θέση του



Κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα για όλους, όμως για κάποιους άλλους είναι χρέος το οποίο αν δεν «πληρώσουν», δε θα μπορέσουν να ξανακοιμηθούν ήσυχοι. Σ΄αυτήν την κατηγορία ανήκει ένας στρατιωτικός, ο ΕΠΟΠ Λοχίας, Θάνος Τζανίμης ο οποίος υπηρετεί στη Μονάδα 163 του Έβρου και έλκει την καταγωγή του από την Καβάλα (η μητέρα του είναι από τη Μουσθένη) ο οποίος βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή με τις κατάλληλες ηθικές αρχές -και γνώσεις– στον Άρδα σώζοντας δύο άτομα τα οποία κινδύνευαν με πνιγμό.

«Βούτηξα χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά»

Ο Θάνος Τζανίμης υπηρετεί στον Έβρο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο KAVALA POST, το μεσημέρι της Κυριακής 2 Αυγούστου 2020 βρισκόταν στην καφετέρια στην περιοχή των Καστανιών μαζί με συναδέρφους του και ανάμεσα σε αρκετό κόσμο. Ξαφνικά ακούστηκαν κραυγές από τα Μαράσια, από την απέναντι πλευρά του ποταμού Άρδα και άνθρωποι να καλούν σε βοήθεια, καθώς πνίγονταν.
Όλος ο κόσμος σηκώθηκε και έψαχνε να δει τι έγινε, μαζί τους και ο Θάνος, ο οποίος παρατήρησε ότι στο σημείο όπου είχε σπάσει το φράγμα και δημιουργούνταν μια δίνη, δύο άτομα ήταν μέσα στο νερό. Το σημείο ήταν βαθύ, ενώ όπως αποδείχτηκε, ο ένας εκ των ανθρώπων που καλούσαν σε βοήθεια δεν ήξερε κολύμπι.


Ο Θάνος δεν έχασε καιρό. Χρειάστηκε ελάχιστα λεπτά για να εκτιμήσει την κατάσταση και αμέσως έτρεξε στο φράγμα και έπεσα με τα ρούχα στο ποτάμι. Πρώτα τράβηξε στην ξηρά τον άνθρωπο ο οποίος ήταν σε μισολιπόθυμη κατάσταση -μάλλον είχε χτυπήσει σε πέτρες πέφτοντας στο νερό, καθώς πονούσε ο καρπός και ο αυχένας του– και ξαναβούτηξε για να βγάλει και τον δεύτερο ο οποίος ήταν σε καλύτερη κατάσταση.
Αμέσως φρόντισε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον πρώτο διασωθέντα, αφού πρώτα ενημέρωσε την Αστυνομία η οποία κάλεσε το ΕΚΑΒ, με το ασθενοφόρο να έρχεται από το Σουφλί. Μέχρι να έρθει, όμως, το ασθενοφόρο ο Θάνος φρόντισε να κρατήσει ξύπνιο τον άνθρωπο τον οποίο έσωσε και αντιμετώπιζε το μεγαλύτερο πρόβλημα, μιλώντας του και κάνοντάς του ερωτήσεις, ενώ η αυτοθυσία του Θάνου έπιασε τόπο και οι άνθρωποι οι οποίοι διασώθηκαν είναι καλά στην υγεία τους.

Δεν αρκούν μόνον οι γνώσεις παροχής βοήθειας

Ο Θάνος είναι εθελοντής διασώστης. Έχει γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, ενώ ήταν και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο παράρτημα της Καβάλας. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές αποστολές διάσωσης, μεταξύ των οποίων ήταν και η αποστολή στη μεγάλη φωτιά στο Μάτι Αττικής πριν από δύο χρόνια, όπου βοήθησε αρκετό κόσμο, μιας και -συν τοις άλλοις- γνωρίζει την περιοχή. Δεν είναι, όμως, οι γνώσεις του διασώστη οι οποίες τον ωθούν να βοηθάει κόσμο, αλλά κυρίως η ανθρωπιά, το ένστικτο αλληλεγγύης και η διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπό του.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος, κρατώντας χαμηλό προφίλ και αποποιούμενος τον όρο του ήρωα, οι γνώσεις του ήταν το «σωσίβιο» για να πέσει στο ποτάμι, το κίνητρο, όμως, ήταν «αυτό που θα έκανε ο καθένας αν έβλεπε κάποιον να πνίγεται, ο κάθε άνθρωπος που θα βρίσκονταν στη θέση μου, μπροστά σε έναν άνθρωπο που καλεί σε βοήθεια: το κίνητρο είναι η αυτονόητη παροχή βοήθειας σε έναν συνάνθρωπο που την έχει ανάγκη»…

ΠΗΓΗ kavalapost
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά