Επιταχύνεται η διαδικασία απόκτησης των 1.200 Μ-117 τεθωρακισμένων οχημάτων - Πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα - Ποια ποσότητα θα παραλάβει το ΓΕΣ





Κλιμάκιο Αμερικανών στην Αθήνα για τα Μ-1117 του Στρατού
Επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης των θωρακισμένων η ηγεσία του ΓΕΣ
Του Χρήστου Μαζανίτη
Με γοργούς ρυθμούς κινείται η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για την απόκτηση των συνολικά 1.200 Μ-1117   τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από το πλεόνασμα των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο Αμερικανών αναμένεται σύντομα στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση στο ΓΕΣ και να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να περιέλθουν στον Ελληνικό Στρατό τα οχήματα.
Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να αποσύρουν τα πρώτα οχήματα του τύπου αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα οχήματα που θα αποσύρουν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξεπεράσουν τα 400.
Τα επόμενα βήματα
Μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου των Αμερικανών με το αντίστοιχο του ΓΕΣ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, θα ακολουθήσει η αποστολή στις ΗΠΑ του ελληνικού κλιμακίου. Αυτό θα αξιολογήσει την κατάσταση των οχημάτων και θα “μαρκάρει” αυτά που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Αμέσως μετά θα επιστρέψουν στην χώρα μας, όπου θα συντάξουν την σχετική μελέτη και θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για περάσει από ΚΥΣΕΑ κτλ, μέχρι να γίνει αποδεκτή η παραλαβή από το ελληνικό δημόσιο. 
Μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, η οποία θα επαναληφθεί αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια μέχρι το ΓΕΣ να αντλήσει την επιθυμητή ποσότητα από τα συνολικά 3.000 Μ - 1117 που θα αποσυρθούν και θα μπουν σε καθεστώς φύλαξης.
Πάντως, ήδη η ηγεσία του ΓΕΣ έχει τρέξει όλες τις παραπάνω διαδικασίες και έχει βρει και τρόπο μεταφοράς του κάθε οχήματος στην Ελλάδα, με το κόστος να μην ξεπερνά τις 10.000€ ανά όχημα. Τιμή που κρίνεται από τους γνωρίζοντες ως ιδιαιτέρως συμφέρουσα.
Συνολικά, πάντως, το κόστος μεταφοράς των 1.200 Μ-1117 θα φτάσει τα 12 εκατ. Ευρώ.
Σε ότι αφορά το πότε θα έρθουν τα πρώτα θωρακισμένα στην Ελλάδα, οι πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει μες στο 2021, με το δεύτερο εξάμηνο να μοιάζει ως το πιο πιθανό. Ο αριθμός των Μ1117 που θα έρθει είναι ακόμη άγνωστος, αφού δεν γνωρίζουμε μέχρι τότε πόσα θα έχουν αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία οι ΗΠΑ και πόσα από αυτά θα είναι στην κατάσταση που επιθυμούμε. Απ᾽ότι φαίνεται, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν αποσυρθεί περίπου 800.
Κανένα ενδιαφέρον για Bredley”
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει και συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης 200 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΑ) Bredley, προς αντικατάσταση κάποιων εκ των Μ113 που διαθέτει εδώ και δεκαετίες ο Στρατός, τα οποία ωστόσο συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Όπως φαίνεται τέτοιο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν έχει υπάρξει από την ελληνική πλευρά προς τις ΗΠΑ και μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει αφού το κόστος αποκατάστασής τους και το απόθεμα πυρομαχικών που θα πρέπει να αγοραστεί καθιστά ως ασύμφορη μία τέτοια συμφωνία.




Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά