Σχέδιο δημιουργίας «Top Gun» ελικοπτέρων για την Αεροπορία Στρατού


Σχέδιο-πρόταση, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και μελέτης, έχει η Αεροπορία Στρατού για τη δημιουργία στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενός ειδικού Σχολείου για τα πληρώματα των ελικοπτέρων και το προσωπικό τους στο έδαφος, αντίστοιχου του φημισμένου Σχολείου Όπλων Τακτικής (Σ.Ο.Τ.) της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΚΕΑΤ και του  πασίγνωστου αμερικανικού «Top Gun» της Αεροπορίας του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Η ανάγκη για το εγχείρημα αυτό προέκυψε από την απόκτηση και ένταξη στο οπλοστάσιο της Αεροπορίας Στρατού και κατ’ επέκταση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων «επιθετικής αναγνωρίσεως» OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των παραδόσεων των 10 επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D/SD Chinook, που προστίθενται στην προϋπάρχουσα δύναμη των 15 ελικοπτέρων του ίδιου τύπου του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ) προκαλεί «ευχάριστα προβλήματα»  στους αρμόδιους για την κατά το δυνατόν καλύτερη οργανωτική και τακτική/επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Και αν μεν το πρώτο (οργανωτική αξιοποίηση) είναι ένα καθαρά επιτελικό ζήτημα προς επίλυση, το δεύτερο (τακτική/επιχειρησιακή αξιοποίησή τους) είναι ένα περισσότερο σύνθετο ζήτημα που υπερβαίνει τα στενά όρια  της Αεροπορίας Στρατού, ακόμα και του Στρατού Ξηράς γενικότερα και αγγίζει πλέον τις Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους.
Και βεβαίως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τα επιθετικά ελικόπτερα, τα παλαιότερα AH-64A Apache και τα νεότερα AH-64DHA Longbow Apache, που αποτελούν τη δύναμη δύο ταγμάτων επιθετικών ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ και 2ο ΤΕΕΠ), και τον καθοριστικής σημασίας ρόλο τους που καλούνται να διαδραματίσουν τόσο με τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως, όσο – φυσικά – και με τα μεταφορικά ελικόπτερα, τόσο στο πλαίσιο αποστολών της Αεροπορίας Στρατού και του Στρατού Ξηράς, όσο και των Ελληνικών ΕΔ γενικότερα.
Όλα αυτά κρίνεται πως δεν μπορεί πλέον να καλυφθούν από το Σ.Ο.Τ., όχι από πλευράς ποιότητος της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως σε αυτό, που ήταν και παραμένει εξαιρετική, αλλά κυρίως λόγω αριθμών, διαθεσιμοτήτων και τακτικών όπου πλέον τώρα θα επικεντρώνονται στο Όπλο της Αεροπορίας Στρατού και όχι της Πολεμικής Αεροπορίας, που ήταν ως τώρα.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε όπως η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού προχωρήσει στη μελέτη και στην υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία αυτού του «ελληνικού Top Gun ελικοπτέρων», ας μας επιτραπεί αυτή η ελεύθερη απόδοσή του για να γίνει καλύτερα κατανοητό, που θα λειτουργεί στην έδρα της Σχολής Αεροπορίας Στρατού που τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
Το κάθε Σχολείο Ελικοπτέρων θα συνέρχεται ad hoc. Δεν θα διαθέτει δηλαδή κάποιο σταθερό αριθμό ελικοπτέρων από κάθε τύπο, αλλά όποτε αποφασιστεί να λειτουργεί η κάθε σειρά εκπαιδευομένων, τότε θα συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας τα πτητικά μέσα και το προσωπικό, ιπτάμενοι και εδάφους, που θα συμμετέχουν στην εκπαιδευτική σειρά για την εκπαίδευσή τους. Έχει επιλεγεί δηλαδή η “one base concept”, όπου το σύνολο του προσωπικού και των μέσων συγκεντρώνονται σε μία «μητρική βάση» από την οποία και επιχειρούν, κάτι που εφαρμόζεται ήδη και από την ΠΑ στο Σ.Ο.Τ. και στη μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος».
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ελληνικού Top Gun ελικοπτέρων είναι πολύ καλές, διάθεση από πλευράς ηγεσίας υπάρχει, και αναμένεται (ελπίζεται σύντομα) να γίνουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

http://www.policepress.gr/σχέδιο-δημιουργίας-top-gun-ελικοπτέρων-γ/

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά