Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης (Κράτηση 2% από το εφάπαξ των ΕΜΘ)



Προς:κ.Υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΚΟΙΝ.κ.Αν.Υπουργό Εθνικής Αμυνας
 
 
ΘΕΜΑ: Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης (Κράτηση 2% από το εφάπαξ των ΕΜΘ)
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ      
Σας κάνουμε γνωστό ένα υπαρκτό πρόβλημα των Εθελοντών Μακράς θητείας το οποίο δημιουργεί μεγάλη αδικία εις βάρος τους σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες στρατιωτικών.
  1. Με την υπουργ. απόφαση Φ.952/3/129101/Σ.649/5-4-13/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ με την οποία έγινε δεκτή Γνωμοδότηση του Γ΄ Τμήματος του ΝΣΚ, οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας των Ε.Δ υποχρεώνουν τους Εθελοντές Μακράς Θητείας σε καταβολής πρόσθετης εισφοράς 2% για το διάστημα που υπηρετούσαν ως Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης. !!Η εφαρμογή της Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ 299/2008 γίνεται βασιζόμενη στον Ν.398/1974 ,ένα νόμο με χουντικές καταβολές, μιας και ψηφίστηκε από την «κυβέρνηση» Ιωαννίδη και φέρει την υπογραφή του Φαιδωνα Γκιζίκη!!! Η λογική της βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι εισφορές που οι ΕΜΘ πλήρωναν κατά το χρόνο που υπηρετούσαν σαν ΟΠΥ ήταν «κοινωνικοί πόροι »και όχι κανονικές εισφορές ,παρά το γεγονός ότι οι ΕΜΘ κατέβαλαν στα Ταμεία Αλληλοβοήθειας, κανονικά εισφορές που κατέβαλλαν και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί. Σε ερωτήσεις μας προς τα ταμεία Αλληλοβοήθειας ,και στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ δεν λάβαμε πειστικές απαντήσεις που να αποδεικνύουν ότι οι εισφορές μας είχαν χαρακτήρα κοινωνικών πόρων. Δεχόμαστε ότι οι εισφορές όσων συναδέλφων μας υπέρ των ταμείων, απολύθηκαν μετά την υπηρεσία τους ως ΟΠΥ, παραμένουν σε αυτά χαρακτηριζόμενες «πόροι», αλλά οι υπόλοιποι ΟΠΥ που συνεχίσαμε την σταδιοδρομία μας στις Ε.Δ εντασσόμενοι στο θεσμό των ΕΜΘ και μονιμοποιηθήκαμε με νόμο του Κράτους δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι όλα όσα πληρώναμε κανονικά τα 5 πρώτα έτη υπέρ των ταμείων ,εξαφανίστηκαν και χαρακτηρίζονται κοινωνικοί πόροι !!!Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι «πλούσιοι» Δεκανείς και Λοχίες κατέβαλλαν πόρους υπέρ των «φτωχών» Ανωτάτων Άξων!!!
  2. Κύριε Υπουργέ έχουν περάσει σχεδόν 6 έτη που εντελώς αντιδημοκρατικά τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας παρακρατούν 2% από το εφάπαξ των ΕΜΘ επιλεκτικά από τον Απρίλιο του 2013 και μετά, ενέργεια που συνιστά διάκριση και κατάφορη αδικία. Δεν μπορούν τα ταμεία να αποφασίζουν βασιζόμενα σε «χουντικούς νόμους»!!! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε ημέρες Δημοκρατίας, στην οποία άλλωστε ορκιστήκαμε από την πρώτη στιγμή της θητείας μας στις Ε.Δ!! Οι θιγόμενοι ΕΜΘ έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά προς τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια διότι η αδικία είναι κατάφωρη και προσβάλει μια ολόκληρη κατηγορία στρατιωτικών που τίμησαν το εθνόσημο .Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας στερούνται κάθε νομικού ερείσματος εφαρμόζοντας την παραπάνω κράτηση εις βάρος μας. Παρακαλείσθε κ. Υπουργέ όπως όπως καταθέσετε την παρακάτω τροπολογία στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου σας:          « Αντίκαθίσταται η παρ. 2 άρθρου 15 του Ν. 2936/2001, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7παρ 1 του Ν. 3257/2004 ως εξής:«Ο χρόνος ασφάλισης τους στο Ι.Κ.Α. και στο Ι.Κ.Α. /Τ.Ε.Α.Μ. συνυπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξη τους μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης στα Ταμεία Αλληλοβοήθειας χωρίς την καταβολή  καμίας πρόσθετης κράτησης, για το χρονικό διάστημα της πενταετίας που υπηρετούσαν ως εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας.»
 
  1. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας   σας παρακαλεί όπως συνδράμετε να δοθεί  άμεση λύση στο δίκαιο αιτήμα   των ε.α και ε.ε ΕΜΘ με την νομοθετική ρύθμιση και επίλυση τους
 
                                     
 
 Με τιμή
 
 
 
                                           Για το ΔΣ
 
 

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός   Γραμματέας
 
 
 
 
    Παναγιώτου Δημήτριος                                 Χαράλαμπος Καραγιάννης
 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά