Επίταξη μοτοσυκλέτας από τον στρατό – Ναι, γίνεται!


EPITAXI
Ποια είναι η διαδικασία, τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση 

Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο, ο ελληνικός στρατός μπορεί να επιτάξει και μοτοσυκλέτες! Δεν πρόκειται για ένα ανεφάρμοστο σενάριο, γνωρίζουμε περιπτώσεις όπου έχει συμβεί και όπου η “εντολή επιστράτευσης”, είναι ενεργή.

Ποια είναι η διαδικασία; Πρώτα απ΄όλα ο στρατός εκδίδει και αποστέλλει μια προσωπική γνωστοποίηση με παραλήπτη τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε οχήματος, του δίτροχου στην προκειμένη περίπτωση.

Η γνωστοποίηση αυτή επιδίδεται στον παραλήπτη από την αστυνομία ή μέσω της μονάδας της εθνικής φρουράς για την οποία επιτάσσεται το δίτροχο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στρατιωτικό έγγραφο – φύλλο πορείας, αντίστοιχο με αυτό που λαμβάνουμε όταν απολυόμαστε από τον στρατό, στο οποίο και αναγράφονται οι οδηγίες σε περίπτωση επιστράτευσης.

Ο ιδιοκτήτης ή ο οδηγός του επιτασσόμενου οχήματος, οφείλει λοιπόν όταν κληθεί και ειδοποιηθεί, να παρουσιαστεί μετά της μοτοσυκλέτας του, σε προκαθορισμένο σημείο που αναγράφεται στο έγγραφο αυτό.

Με το που παραλάβετε το έγγραφο, θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα απόκομμα που εσωκλείεται μαζί και να το αποστείλετε (χωρίς χρέωση φυσικά) πίσω στην εκδότρια αρχή, ώστε να πιστοποιηθεί ότι λάβατε γνώση.

Το στρατολογικό έγγραφο επίταξης, θα πρέπει να το έχετε πάντα μαζί με τα πολιτικά συνοδευτικά έγγραφα της μοτοσυκλέτας σας, δηλαδή την άδεια και την ασφάλεια. Σε περίπτωση πώλησης ή απόσυρσης / καταστροφής του οχήματος, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα την στρατιωτική αρχή που εξέδωσε την εντολή επίταξης, προσκομίζοντας ή αποστέλλοντας τα σχετικά έγγραφα.

Ειδικά για την περίπτωση πώλησης, η εντολή επίταξης συνοδεύει το όχημα και πλέον μεταφέρεται στον νέο ιδιοκτήτη.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εντολή επίταξης; Εν καιρώ ειρήνης καμία απολύτως, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δίτροχου δεν αλλάζει, η μοτοσυκλέτα δηλαδή παραμένει 100% δικιά σας. Δεν ισχύουν φυσικά,  ειδικά προνόμια και απαλλαγές, σε ότι αφορά στην τήρηση του ΚΟΚ ή στα τέλη κυκλοφορίας, τόσο εσείς όσο και το όχημα σας, λογίζεστε και αντιμετωπίζεστε όπως όλοι οι υπόλοιποι.

Κάτι τελευταίο… η εντολή επίταξης οχήματος, αποτελεί απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο και ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρέπει να γνωστοποιείται και να κοινοποιείται σε τρίτους. Με λίγα λόγια, αν λάβετε ποτέ τέτοια εντολή, μην το κάνετε “βούκινο” στα social και στα forum και ποτέ μην δίνετε τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτή. Όχι γιατί κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια αλλά γιατί τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αστειεύονται.
bikeit
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά