Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής: ο Δάσκαλος, της Τζίνας Δαβιλά

Εγκατέλειψε τις σπουδές του στις Θετικές Επιστήμες για να γίνει Εύελπις και ακολούθησε περίπου τη συνηθισμένη πορεία καταγράφοντάς την ως απολύτως επιτυχημένη. Σαράντα ένα χρόνια μετά,  με αυτοθυσία σχεδόν ακατανόητη, με αυτοδιάθεση σχεδόν ανερμήνευτη, με πείσμα σχεδόν σπάνιο, με μυαλό-αλεξίπτωτο που  «τρέχει» παντού «γεννώντας» ιδέες, επέτυχε –  χωρίς να είναι αυτός ο  αυτοσκοπός του –  να γίνει ο πιο αξιαγάπητος, εξωστρεφής και οικείος Αρχηγός του ΓΕΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων. Εντελώς προσωπική του επιτυχία, διότι μέχρι να επιλεχθεί για την θέση του Αρχηγού κανένας προηγούμενος Α/ΓΕΣ δεν είχε κατορθώσει να κάνει μέρος της ζωής των πολιτών τις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα με άμεσο και επί της ουσίας τρόπο.
Το outsider των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν διαθέτει «πολιτικές πλάτες»  είναι ο νυν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Αφήνω κατά μέρος το δυνατό βιογραφικό του Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στο οποίο απαριθμούνται οι διακρίσεις του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κάθε άνθρωπος, έκαστος επαγγελματίας είναι οι πράξεις του, όχι τα λόγια και το βιογραφικό του.
Έχοντας χαρακτήρα συμπαγή, ευγενικό, ολοκληρωμένο, έχοντας πολιτική συνείδηση χωρίς να γίνει υποστηρικτής καμίας πολιτικής παράταξης, χωρίς να ενταχθεί σε ομάδες, είναι ο Ανώτατος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς που έγινε Δάσκαλος. Και ως άξιος Δάσκαλος, ως μέντορας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν τα μυαλά των μαθητών-Στελεχών του σαν αλεξίπτωτα επιδιώκοντας την αυτονομία τους, καθιστώντας τους αυτόφωτους και ακυρώνοντας στην πραγματικότητα τον εαυτό του. Με προσήλωση στο στόχο, με αυτοθυσία, αξιοπιστία, με βαθύ-βαθύ συναίσθημα, με άριστο επαγγελματισμό φροντίζει να αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη των πράξεων του και να απολογείται πρωτίστως στον εαυτό του. Τουλάχιστον αυτό προσπαθεί.
Ο Στρατηγός Στεφανής είναι παρών και δια ζώσης στους εκλεγμένους Αυτοδιοικητικούς που διευκολύνουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τον Στρατό Ξηράς μην παραλείποντας να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους (λ.χ.: «Ο Αρχηγός επισκέφθηκε στο Δημαρχείο Τεμπών τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο, κατόπιν πρόσκλησής του τελευταίου. Ο Αρχηγός, ευχαρίστησε το Δήμο Τεμπών για την άριστη συνεργασία σε μία περιοχή με ειδικές μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες και ειδικότερα για τη συνδρομή του, στη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί προς το φυλάκιο» και  «Με το πέρας του εορτασμού των Θεοφανείων ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε στο Δημαρχείο Χαλκίδας τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Παγώνη, κατόπιν πρόσκλησης του, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η σημαντική παρουσία στελεχών του Στρατού Ξηράς στην πόλη της Χαλκίδας, λόγω της Σχολής και της Διεύθυνσης του Όπλου του Πεζικού (ΣΠΖ), οι οποίες εδρεύουν στην πόλη» από δελτία τύπου του ΓΕΣ). Παρών και στα ακριτικά νησιά που οι Δήμαρχοι ομολογούν «ευτυχώς που υπάρχει και ο Στεφανής και δίνει πάντα λύσεις» ( Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος και Σύμης κος Λευτέρης Παπακαλοδούκας εδώ και εδώ). Παρών και σε πυρόπληκτη οικογένεια της Ξάνθης όπου διέταξε την φροντίδα τους μέχρι να αποκατασταθεί το καμένο σπίτι τους (εδώ περισσότερα). Αποκαθιστά πρακτικά ζητήματα υγείας σε σπίτια στελεχών (μπάρες ηλεκτρικές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα) και επισκέπτεται ασθενείς στο 401, νυχθημερόν, γεγονός που οι δύσπιστοι μπορούν να επιβεβαιώσουν από τα Στελέχη Υγείας. Διότι, άλλο η φωτογραφία στη Βασιλίτσα και άλλο στους νοσοκομειακούς θαλάμους.
Τιμά και σέβεται και τα τετράποδα στελέχη του Στρατού Ξηράς, δεν απεμπολεί αρχές και αξίες προς ίδιον όφελος, δεν ξεχνά τους συμμαθητές του και τις οικογένειές τους, δεν σταματά λεπτό να σκέπτεται με βαθιά συναίσθηση την Ευθύνη που φέρει στους ώμους του: την Πατρίδα.
Οι επιτυχημένοι διαχρονικά Στρατηγοί με ανθρωπιστικά ιδεώδη εκτός από προσηλωμένοι στους πρακτικούς στόχους τους ήταν και βαθιά συναισθηματικοί. Και εκτός του θαυμασμού βιώνουν τον φθόνο και τον «πόλεμο». Ο Πατέρας μου, άνθρωπος που σεβόταν βαθιά τις Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας υπηρετήσει στο Ναυτικό, με έμαθε να ερμηνεύω τις λεπτομέρειες. «Εκεί κρύβεται ο Θεός και ο ελεεινός», μού έλεγε. Ο Στρατηγός Στεφανής εκτός των λοιπών και αυτονόητων υποχρεώσεων του, κρίνεται και χαρακτηρίζεται και από τις λεπτομέρειες. Πού επέλεξε να κάνει Ανάσταση το 2018, πόσες φορές επιλήφθηκε προσωπικά της καταστροφής στις εγκαταστάσεις του Αγίου Ανδρέα το 2018, αν ήταν παρών στις παιδικές γιορτές στη ΛΑΕΔ ή στο γραφείο του, πόσες φορές απαθανατίστηκε η χαρά της επαφής του με Στελέχη του Σ.Ξ., η αγωνία του ή η ηρεμία του όταν είχε ξεπεραστεί μια κρίση, πόσο αθόρυβα λύνει προβλήματα όταν χρειάζεται να παρέμβει.
Τελικά, πώς λειτουργεί και σκέπτεται ο κος Στεφανής; Με τη Λογική ή με το Συναίσθημα;
Το ένα από τα δύο μόνο σημαίνει έλλειψη, η οποία δεν απέχει από την τραγικότητα. Η λογική προϋποθέτει στοχοθεσία, στρατηγική, αυτοπειθαρχία, οργανωτικό πλάνο, επιτυχία. Το συναίσθημα σημαίνει πάθος, όραμα, προσφορά, γενναιότητα, αγάπη. Τα δυο σε σωστές δόσεις σημαίνουν διττή επιτυχία: σε συναισθηματικούς και σε λογικούς αποδέκτες.
Γενναιόδωρη η τύχη εκείνων που τους έφερε στο δρόμο τους Ωραίους Ανθρώπους, Άξιους Δασκάλους που άνοιξαν το δρόμο για την προσωπική τους ανέλιξη. Ο κος Στεφανής εμφορούμενος από τετράγωνη λογική και βαθύ συναίσθημα, όπου και αν βρεθεί το επόμενο διάστημα εντός, εκτός και επί τα αυτά – στην πραγματικότητα η ύψιστη θέση ενός Αξιωματικού είναι αυτή του Αρχηγού στο Επιτελείο του  – πέραν του γεγονότος ότι είναι άριστος Αξιωματικός, επέτυχε το ακόμα δυσκολότερο:  να είναι και άξιος Δάσκαλος. Τούτος ο τίτλος ανέκαθεν ήταν αυτόφωτος, αυτοδημιούργητος, ανεξάρτητος από παράγοντες πολιτικούς, κοινωνικούς ή επαγγελματικούς. Είναι ο κορυφαίος τίτλος τιμής έμπλεος λογικής και  συναισθήματος για κάθε άνθρωπο που σέβεται την ύπαρξή του, για εκείνον που θέλει ζωντανό το αποτύπωμά του.  _
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   
The article expresses the views of the
iporta
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά