Αξίζει τον κόπο να υπηρετούμε στο στρατό;

Μερικοί άνθρωποι ενθουσιάζονται με την ιδέα της στρατιωτικής θητείας. Άλλοι θεωρούν ότι είναι, απλώς, χάσιμο χρόνου. Κάποιοι θέλουν να υπηρετήσουν μια πλήρη θητεία, άλλοι μια μειωμένη και άλλοι καθόλου...
Όσο για μένα, εγώ έχω μεγάλο σεβασμό προς τις ένοπλες δυνάμεις και πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιοθαύμαστο από το να ζεις μια ζωή στην υπηρεσία των άλλων.
Όντας γεννημένος και μεγαλωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες από Χιώτες γονείς, η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα δεν ήταν καν υποχρεωτική για εμένα. Εντούτοις, επέλεξα να υπηρετήσω εθελοντικά και το έκανα, και μάλιστα, με μεγάλη υπερηφάνεια, επειδή αγαπώ την Ελλάδα μας και ένιωσα την ανάγκη, όσο μπορώ, να την προστατεύσω.
Ως πανεπιστημιακός καθηγητής πολιτικής και οικονομίας, ένα μέρος της δουλειάς μου ήταν να παρακολουθώ τις ολοένα και πιο βίαιες δηλώσεις, απειλές και συμπεριφορές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προς την Ελλάδα. Ειδικά όταν τόλμησε και αμφισβήτησε την κυριαρχία της Χίου, καθώς και πολλών άλλων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ήξερα πως είχε έρθει η ώρα να ενταχθώ στο στρατό και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου.
Και έτσι έγινε.
Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, είχα τη χαρά και την ευκαιρία να συναντήσω και να υπηρετήσω με πολλούς ένστολους, γενναίους άνδρες και γυναίκες. Τους συγχαίρω, πραγματικά, για τη σκληρή δουλειά τους και την προσπάθεια να κρατήσουν την Ελλάδα ασφαλή. Η δουλειά που κάνουν είναι ανεκτίμητη και μόνο κάποιος που την έχει βιώσει αυτοπροσώπως μπορεί να αναγνωρίσει τις θυσίες που κάνουν καθημερινά. Τους εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα.
Είμαι, επίσης, ευγνώμων προς το στρατό, διότι μου προσέφερε ένα πλήθος μαθημάτων ηθικής. Η κοινή έκφραση πως ο στρατός είναι ένα "δεύτερο" σχολείο είναι απόλυτα αληθής. Μάθαμε για τη σημασία της ομαδικότητας, της αυτοθυσίας και του πατριωτισμού.
Αν πέσει ένας στρατιώτης, είναι δική μας ευθύνη να τον βάλουμε στην πλάτη μας και να τον κουβαλήσουμε. Κανείς δεν μένει πίσω. Όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες για την ομάδα, για να επιβιώσει ολόκληρη η χώρα. Περνάμε ατελείωτες άγρυπνες νύχτες, σκοπιά, περίπολο και αν χρειαστεί, δίνουμε την ίδια τη ζωή μας. Όπως, ο πρόγονος μας, ο Λεωνίδας και οι γενναίοι του 300 κάποτε θυσιάστηκαν για το έθνος. Περιληπτικά, έχουμε διδαχτεί να τιμάμε και να προστατεύουμε την Ελλάδα, μαθήματα εξαιρετικά σημαντικά για την πρόοδο της χώρας.
Δυστυχώς, πολλοί από τους πολιτικούς μας ηγέτες δεν έχουν λάβει αυτά τα μαθήματα. Στην πραγματικότητα, έχουν κάνει τα πάντα για να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, για παράδειγμα, κάποτε χρησιμοποίησε βύσμα για να μεταφερθεί από το στρατό στο ναυτικό, το οποίο θεωρούσε ευκολότερο, για κάποιο λόγο. Ο πρώην Υπουργός Βενιζέλος πλήρωσε χιλιάδες δραχμές για να εξαγοράσει μήνες. Και τέλος, ο σημερινός Υπουργός Άμυνας Καμμένος είναι ο πολιτικός που έχει πάρει τις περισσότερες άδειες.
Αυτοί οι άνθρωποι, αποφεύγοντας το καθήκον τους, δεν εμπνέουν καμία αίσθηση πατριωτισμού ή εμπιστοσύνης. Προτιμούν απλά να δίνουν εντολές παρά να υπηρετούν και να κάνουν θυσίες όπως και οι υπόλοιποι. Με τέτοιους πολιτικούς, η Ελλάδα ποτέ δεν θα πάει μπροστά. Πρέπει να φύγουν άμεσα και νέα μυαλά να μπουν στην πολιτική σκηνή το συντομότερο δυνατόν.
Συνεπώς, ενθαρρύνω όλους σας, να υπηρετήσετε τη χώρα μας με υπερηφάνεια. Μάθετε πώς να θυσιάζεστε. Μάθετε πώς να παίρνετε το δύσκολο δρόμο. Μάθετε πώς να ζείτε με αρετή και τόλμη.
Τέλος, στους Έλληνες φίλους μου στο εξωτερικό, στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο, σας ενθαρρύνω να έρθετε και να υπηρετήσετε όπως έκανα και εγώ, και ας μην είστε υποχρεωμένοι. Θα το βρείτε μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Η Ελλάδα σας χρειάζεται και θα σας καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες. 
alithia.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά