«Παγίδες» στους δρόμους και προτάσεις για ασφάλεια των οδηγών στη διημερίδα από 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού



Ολοκληρώθηκε χθες η διημερίδα που διοργανώθηκε από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας με θέμα «Ασφάλεια πτήσεων» και «Οδική ασφάλεια». Σκοπός της διημερίδας ήταν η καλλιέργεια υψηλού πνεύματος και συνείδησης ασφάλειας στο στρατιωτικό προσωπικό και στους πολίτες, αλλά και η πρόληψη των αεροπορικών και τροχαίων ατυχημάτων.

Ο κ. Ξενοφώντας Λέτσας, πρόεδρος του ΔΣ της Επιμόρφωσης Ζωής (ΕΠΙΖΩ), αναφέρθηκε σε όλες τις απαιτούμενες γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος ώστε να παρέμβει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για να αντιμετωπίσει καταστάσεις που απειλούν τη ζωή, όπως τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, το ΕΚΑΒ ή εθελοντικές οργανώσεις ή ομάδες κατάλληλα εκπαιδευμένες. «Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται τα ποσοστά επιβίωσης και μειώνονται τα ποσοστά αναπηριών σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων» κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, ταξίαρχος κ. Γιώργος Ματζουράνης τόνισε ότι «η διημερίδα διοργανώνεται από την 1η ΤΑΞΑΣ για δεύτερη χρονιά και προσπαθούμε να γίνει θεσμός. Η 1η ΤΑΞΑΣ ενδιαφέρεται για την ασφάλεια είτε αυτή αφορά στις πτήσεις είτε στις οδικές κινήσεις».
«Σκοπός είναι οι εμπειρίες που έχουμε στα θέματα ασφάλειας, να περάσουν και σε άλλους, ώστε να μπει ένα λιθαράκι για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της κουλτούρας και της παιδείας για την ασφάλεια» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Νίκος Ηλιού, καθηγητής Οδοποιίας και Οδικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σημείωσε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται, διότι δεν υπάρχει τίποτα το αυτονόητο. «Η συμπεριφορά των οδηγών είναι μείζονος σημασίας, από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να δίνουμε πολύ εύκολα συγχωροχάρτι σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την οδική υποδομή. Ένα στηθαίο κοστίζει 30 ευρώ το μέτρο, δίνεις 30.000 ευρώ για το μεγαλύτερο συρτάκι του κόσμου και δεν δίνεις αυτά τα χρήματα για να βάλεις στηθαία ασφαλείας σε κάποιους δρόμους που θα σώσουν κάποιες ζωές» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο καθηγητής του ΠΘ ανέφερε πως «δεν δέχομαι ότι το 2018 ο ανισόπεδος κόμβος στο Σέσκλο δεν υπάρχει και είναι καρμανιόλα, δεν μπορώ να δεχτώ ότι όσοι έχουν προσβάσεις δεξιά και αριστερά του δρόμου Βόλου-Βελεστίνου είναι παράνομες. Μία ανθρώπινη ζωή στην πιο συντηρητική της εκτίμηση κάνει 1,5 εκ., όταν ένας κόμβος στοιχίζει 2 εκ. Συγκρίνουμε έναν κόμβο με μία ανθρώπινη ζωή;».
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Νομός Μαγνησίας είναι στερημένος σε υποδομές και ο Περιφερειακός του Βόλου είναι προβληματικός. «Η οδική υποδομή είναι σημαντική, πρέπει να φτιάξεις οδική υποδομή ασφαλή, να έχεις στηθαία, ώστε να συγχωρέσεις τα λάθη των οδηγών. Κάποια στιγμή αφαιρείσαι για οτιδήποτε, χάνεις τον έλεγχο του οχήματος και αντί το περιβάλλον να σου συγχωρήσει το λάθος σου, σε τιμωρεί» τόνισε ο κ. Ν. Ηλιού.

Ο εκπαιδευτής του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» κ. Δημήτριος Πετρουνιάς ανέφερε ότι «βασικός άξονας είναι η καλλιέργεια που πρέπει να αναπτύξουμε όσον αφορά στην οδική ασφάλεια. Φοράμε ζώνη ασφαλείας, φοράμε κράνος και ενημερωνόμαστε για ό,τι έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων είναι σημαντική και σε αυτό έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες, όπως η ενημέρωση, η αρωγή της αστυνομίας, η βελτιστοποίηση του οδικού δικτύου, αλλά και η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει, αφού κυκλοφορούν πλέον λιγότερα οχήματα στους δρόμους.
«Θέλουμε όμως ακόμη πάρα πολύ δρόμο, ώστε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο» κατέληξε ο κ. Δ. Πετρουνιάς.
Παράλληλα με τις ομιλίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκθέσεις και δράσεις, όπως έκθεση φωτογραφικού υλικού και εξοπλισμού Αεροπορίας Στρατού, προσομοιωτής πτήσεων, στατική και πτητική επίδειξη drones, ενώ χθες υπήρχαν στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας προσομοιωτές οδήγησης, μέθης, ανατροπής οδήγησης και σύγκρουσης, τα οποία επισκέφτηκαν μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου.
https://e-thessalia.gr/pagides-stoys-dromoys-kai-protaseis-gia-asfaleia-ton-odigon-sti-diimerida-apo-1i-taxiarchia-aeroporias-stratoy/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά