Όνειρό μας είναι να γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ




Ο Πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018.

Η ομιλία του κ. Ζάεφ επικεντρώθηκε στην ανάγκη να στηρίξουν τη συμφωνία η κοινή γνώμη και η αντιπολίτευση της χώρας του, τόσο για την αλλαγή ονόματος όσο και για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Ως πρωθυπουργός, σας υπόσχομαι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να φτάσουμε στα πρότυπα της ΕΕ. Γνωρίζουμε τις συστάσεις και αποτελούν προτεραιότητά μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο, αλλά η θερμή σας υποδοχή μας αποτελεί κίνητρο για μας για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», είπε στους ευρωβουλευτές ο κ. Ζάεφ.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο, μετά δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018, αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ivo Vajgl (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία), χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία για το όνομα.

Παρακολουθήστε εδώ όλη την ομιλία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Η διερμηνεία δεν μπορεί να θεωρηθεί αυθεντική απόδοση των συζητήσεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχει ταυτόχρονη διερμηνεία κατά τις συζητήσεις αποκλειστικά για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση. Η διερμηνεία αυτή δεν αποτελεί επ΄ ουδενί επικυρωμένη εγγραφή των συζητήσεων.
Αυθεντική θεωρείται μόνο η πρωτότυπη παρέμβαση ή η γραπτή αναθεωρημένη μετάφρασή της.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά