Π.Ο.Ε.Σ. - Προς επίλυση το θέμα για το εκλογικό δικαίωμα των μελών των οικογενειών των στρατιωτικών

Π.Ο.Ε.Σ. - Προς επίλυση το θέμα για το εκλογικό δικαίωμα των μελών των οικογενειών των στρατιωτικών
Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 579/19.7.2018 έγγραφό μας (δείτε εδώ), αναφορικά με τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογικές αναμετρήσεις οι σύζυγοι των στρατιωτικών, με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 27 του ΠΔ 26/2012 (Α΄ 57), οκτώ βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατέθεσαν ερώτημα στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας να συμπεριληφθούν και οι σύζυγοι των στρατιωτικών στις προβλέψεις της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ως άνω ΠΔ (δείτε εδώ).
Απαντώντας στο υπόψη ερώτημα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβέλης, γνώρισε ότι:
Με ιδιαίτερη ευαισθησία στην μέριμνα του στρατιωτικού προσωπικού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ έχουν ήδη διερευνήσει το θέμα και διαπίστωσαν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο που υπηρετούν οι στρατιωτικοί, κάνοντας χρήση της ιδιότητας του ετεροδημότη, σε εκλογικό τμήμα του δήμου στον οποίο διαμένουν και όχι στο δήμο της βασικής τους εγγραφής, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στον ειδικό κατάλογο ετεροδημοτών.
Ωστόσο, υφίσταται περιορισμός στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των προαναφερθέντων ετεροδημοτών, στην περίπτωση που σε μια εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται σαράντα τουλάχιστον ετεροδημότες, προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, ασκώντας έτσι το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους των εκλογικών καταλόγων των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή κατά κοινή ομολογία ο μεγαλύτερος πληθυσμός ετεροδημοτών αφορά στους στρατιωτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους, που μετακινούνται συνεχώς, κατά τις υποχρεωτικές μεταθέσεις τους για την εκπλήρωση του καθήκοντός τους, ενδέχεται να μην είναι εφικτή η συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των σαράντα τουλάχιστον ετεροδημοτών, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές μετάθεσης των στελεχών.
Προσβλέποντας στην επίλυση του ζητήματος, θα υπάρξει συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιτευχθεί η τροποποίηση του άρθρου 27 του σχετικού π.δ. 26/2012 και να συμπεριληφθούν στη διάταξή του και τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών που διαμένουν μαζί με τους στρατιωτικούς, στον τόπο που υπηρετούν οι τελευταίοι, επιλύοντας προβλήματα οικονομικής φύσης αλλά και απροθυμίας στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Τί απάντησαν τα άλλα Υπουργεία:
Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
Το Υπουργείο Εσωτερικών

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά