Επέκταση της συνεργασίας με το Κατάρ



«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχομαι σήμερα στην Ελλάδα και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Υπουργό Άμυνας του Κατάρ και φίλο Εξοχότατο κ. Khalid bin Mohamed Al Attiyah και τους συνεργάτες του.
 
Αυτή η επίσκεψη αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας του Κατάρ στη χώρα μας από συστάσεως διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
 
Καλωσορίζω τον κ. Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Το Κατάρ διαδραματίζει έναν σημαντικότατο ρόλο στον Κόλπο, στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στους τομείς της ασφάλειας και της σταθερότητας.
 
Η χώρα μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εντός του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
 
Αυτή η κατάσταση,    μας στενοχωρεί και μας προβληματίζει και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων.
 
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατό, προς όφελος όχι μόνο των κρατών του Κόλπου, αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής.
 
Η Ελλάδα και το Κατάρ διατηρούν παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις. Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων όχι μόνο στον πολιτικοοικονομικό, αλλά και στον αμυντικό τομέα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί.
 
Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ίσως η μόνη χώρα η οποία ήρθε στην Ελλάδα για να επενδύσει ήταν το Κατάρ.
 
Σήμερα, με τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο, είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα ασφάλειας της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς και σε ζητήματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για τις χώρες μας.
 
Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους μέσω των οποίων θα αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, μέσα σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο περιβάλλον προκλήσεων κάθε μορφής, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραχθούν σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους για την ειρήνη.
 
Είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε σε συνεργασία των αμυντικών μας βιομηχανιών, τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα, όπου υπάρχουν πολλές επιτυχημένες συνεργασίες και βεβαίως έχουμε προχωρήσει σε νέες συνεργασίες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την ανταλλαγή αξιωματικών στις δύο χώρες.
 
Υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στη Ντόχα η πρώτη ημερίδα συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ.
 
Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε προς το Κατάρ την εκπαίδευση, ιδιαίτερα πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε αεροπλάνα και ελικόπτερα. Το Κατάρ θα είναι η πρώτη χώρα με την οποία θα συνεργαστούμε, στο νέο εκπαιδευτικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα μέσα στους επόμενους μήνες.
 
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Εξοχότατο Υπουργό και συνάδελφο για τη συμπαράστασή του στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι κρατούμενοι όμηροι στην Τουρκία, γιατί γνωρίζοντας τις σχέσεις που έχει το Κατάρ με την Τουρκία, ο ίδιος ο Υπουργός, κατά την τελευταία μας επίσκεψη, έδειξε ενδιαφέρον για να διαμεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.»
 
Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την πληγείσα προσφάτως περιοχή στο Μάτι Αττικής.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά