Kαταδρομέας – αλεξιπτωτιστής, Εθνοφυλακας από την Λήμνο σε ρίψεις αλεξιπτωτιστων στην Νορμανδία μας κάνει Περήφανους!



Kαταδρομέας – αλεξιπτωτιστής, Εθνοφυλακας από την Λήμνο σε ρίψεις αλεξιπτωτιστων στην Νορμαν


**Αρθρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ειδικών Δυναμεων**
Πρώτη και μοναδική Ελληνική συμμετοχή για τα 74 χρονια της επετείου (D-Day) στην Νορμανδία της Γαλλίας.
Για άλλη μια φορά ο καταδρομέας – αλεξιπτωτιστής και συνάδελφος Εθνοφυλακας Ε.Τερζης απο το Μουδρο,μας έκανε περήφανους, συμμετέχοντας τιμητικά με την στολή του Ιερού Λόχου σε ρίψεις αλεξιπτωτιστων,όπου συμμετείχαν σύμμαχοι στην μεγαλύτερη ιστορικά επιχείρηση απο αέρα και θάλασσα στις 6 Ιουνίου 1944 στην Νορμανδία.
Συχαρητηρια Στρατο,παντα άξιος!!
Στις 2 Ιουνίου 2018 για πρώτη φορά Έλληνας αλεξιπτωτιστής συμμετείχε σε ρίψεις αλμάτων ,στις εκδηλώσεις για τα 74 Χρόνια επιχείρησή «TONGA» 1944-2018,που έλαβε μέρος στην Νορμανδία της Γαλλίας.
Η επιχείρηση «TONGA» ήταν η κωδική ονομασία που δόθηκε στην αερομεταφερόμενη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανική 6η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία μεταξύ 5 Ιουνίου και 7 Ιουνίου 1944 ως μέρος της επιχείρησης «OVERLORD» και των ρίψεων Αλεξιπτωτιστών της D-Day κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Οι αλεξιπτωτιστές και τα αεροπορικά στρατεύματα (Glider-borne)του τμήματος, που διοικείται από τον στρατηγό κ. Richard Nelson Gale, προσγειώθηκαν στην ανατολική πλευρά της περιοχής εισβολής, κοντά στην πόλη του Caen. Το τμήμα έπρεπε να καταλάβει δύο στρατηγικά σημαντικές γέφυρες πάνω από το κανάλι του Caen και τον ποταμό Orne, μια από αυτές ήταν η γέφυρα Πήγασος «Pegasus Bridge»,οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τις συμμαχικές δυνάμεις για να προχωρήσουν μετά την πραγματοποίηση των αποβάσεων και να καταστρέψουν αρκετές άλλες γέφυρες ώστε να γίνει αδύνατη η χρήση τους στους Γερμανούς και να εξασφαλίσουν αρκετά σημαντικά χωριά. Το τμήμα είχε επίσης ανατεθεί στο να επιτεθεί και να καταστρέψει την συστοιχία Πυροβολικού «Merville Gun Battery» όπου οι συμμαχικοί πράκτορες πίστευαν ότι είχαν στην κατοχή τους διάφορα βαριά πυροβόλα όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν την πλησιέστερη παραλία αποβάσεως (με κωδικό όνομα SWORD) που στρατεύματα θα αποβιβαζόταν εκεί . Έχοντας επιτύχει αυτούς τους στόχους, η Ταξιαρχία τότε δημιούργησε και εξασφάλισε ένα προγεφύρωμα,περιμένοντας την επέλαση των Συμμαχικών δυνάμεων με το πέρας των αποβάσεων.
Το χωριό Sannerville βρίσκεται νότια μιας από τις τέσσερις ζώνες αλμάτων που προγραμμάτισε η 6η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία για την αεροποβατική επίθεση την νύχτα της 5-6 Ιουνίου 1944, ζώνη ρίψης «Κ» των συμμάχων.
Αυτή η περιοχή είναι αφιερωμένη στο 8ο Βρετανικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών,( 8th Battalion Parachute Regiment) και της 3ης Μοίρα Βρετανών Αλεξιπτωτιστών (3th Para Brigade) που διοικείται από τον συνταγματάρχη Alistair S. Pearson.
Εις μνήμη των συμμαχικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην αποστολή και την συμπλήρωση των 74 χρόνων αλλά όπως και κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφος τύπου C-47 Dakota (Ντακότα) από λέσχες διαφόρων κρατών των Συμμαχικών δυνάμεων, όπως, Άγγλοι, Αμερικανοί, Ολλανδοί, Νορβηγοί, Βέλγοι, με ενδυμασίες της εποχής,ώστε να γίνει αναβίωση της επιχείρησης, που έλαβε μέρος στην ζώνη.
Πλήθος κόσμος από όλων των κόσμο και βετεράνοι της εποχής παρακολούθησαν την τελετή με θαυμασμό.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, ελληνική συμμετοχή έλαβε μέρος με πολλά θετικά σχόλια αλλά και θαυμασμό για την ελληνική αποστολή.
Ο Έλληνας αλεξιπτωτιστής ΤΕΡΖΗΣ Ευστράτιος Αντιπρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν.Πιερίας με την στολή του Ιερού Λόχου εντυπωσίασε το κοινό και δέχτηκε συγχαρητήρια από τους θεατές και έδειξε την Ελληνική συνεισφορά που συνέβαλε δραστικά και αποτελεσματικά κατα των Ναζί ,στην περίοδο του Β´Παγκοσμιου Πολέμου.
Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν.Πιερίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών (U.E.P.) του εύχονται συγχαρητήρια όπου με την συμμετοχή του καταξίωσε τους Έλληνες και την Ελλάδα στην Ευρώπη.
πηγη: Εθνοφυλακη Λημνου
limnosreport
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά