Τουρκικά παιχνίδια με τους πρόσφυγες στον Έβρο - Νέος ρόλος για τον Στρατό;

Τουρκικά παιχνίδια με τους πρόσφυγες στον Έβρο - Νέος ρόλος για τον Στρατό;

Σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων στο Μετα­ναστευτικό, λόγω και των αυξημένων ροών από την Τουρκία, και λίγο μετά τις δηλώσεις του υπουρ­γού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για φόβους ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, πληροφορίες που φέρνει στο φως το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" μιλούν όχι απλώς για νέους προσφυγές που διακινούνται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά για διακίνηση που αυξάνεται αλματωδώς στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Έβρου.
Συγκεκριμένα εκφράζονται φόβοι για αύξηση των ανθρωπίνων ροών στο πρότυπο του 2015. Πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση της Αυτονομίας, του Στρατού αλλά και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλούν για πλήθος προσφύγων που επιχείρησαν να περάσουν τα χερσαία σύνορά μας από την Τουρκία.
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς, μέχρι στιγμής οι ροές ήταν από τη θάλασσα και προορισμός ήταν νησιά όπως η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος και η Κως. Ξαφνικά οι διακινητές -για δικούς τους λόγους- επιλέγουν τα βορειοανατολικά μας σύνορα με στόχο να περάσουν τους πρόσφυγες μέσω Ελλάδας σε τρίτες χώρες των Βαλκανίων με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.

Οι φόβοι

Αυτή η καινούρια κατάσταση όμως (πηγές μιλάνε για προσπάθεια να περάσουν εκατοντάδες πρόσφυγες προ ημερών) κρύβει ιδιαίτερους κινδύνους. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση από θαλάσσης και εντελώς διαφορετικό το να επιχειρούν ομάδες προσφύγων να εισέλθουν διά των συνόρων με την Τουρκία, σε μια περιοχή στρατιωτικά ευαίσθητη και με ιδιαί­τερα λεπτές ισορροπίες.

Ταυτόχρονα, το πέρασμα ομάδων προσφύγων από τον Έβρο δημιουργεί ένα πρόσθετο ζήτημα ακόμα και μετά την ενδεχόμενη σύλληψη αυτών: αν αυξηθούν οι ροές προς τη συγκεκριμένη περιοχή, θα πρέπει να δημιουργηθούν και ανάλογοι καταυλισμοί, όπου όμως είναι ήδη αυξημένο το μουσουλμανικό στοιχείο.
Λογικά είναι λοιπόν σε μια Θράκη όπου ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αύξηση των πληθυσμών μουσουλμανικής καταγωγής - μάλιστα πρόσφατο είναι το θέμα που ανακινήθηκε με την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και τον ρόλο του αποσχιστικού τουρκόφιλου DEB- να δημιουργείται ένταση από το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθεί η παρουσία και άλλων μουσουλμάνων - αυτή τη φορά προσφύγων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ξαφνική ροή προσφύγων από την Τουρκία προς τη χώρα μας ενδεχομένως να στέλνει και μηνύματα για το που είναι διατεθειμένη να φτάσει η γειτονική χώρα αν η Ευρώπη εξακολουθήσει να είναι αρνητική ως προς τα ζητήματα που θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέος ρόλος για τον Στρατό;

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργούν οι προσπάθειες να δημιουργηθεί νέο μονοπάτι από τον Έβρο είναι και το ότι ο Στρατός μας θα αναγκαστεί να αποκτήσει αποτρεπτικό ρόλο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενεργοποίησή του. Πάντοτε τέτοιες εμπλοκές είναι προβληματικές και ωθούν στη δημιουργία καινούριων δομών, ενδεχομένως και στη δημιουργία χερσαίας Συνοριοφυλακής στο πρότυπο των ΗΠΑ.
Όπως και να έχει, πάντως, ήδη αυτή τη στιγμή πα­ρατηρείται αύξηση του πληθυσμού σε συγκεκριμένα νησιά, όπως στη Σάμο και στη Μυτιλήνη, ενώ οι υπερά­ριθμοι πρόσφυγες δημιουργούν προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης των ήδη υπαρχόντων εκεί. Ακόμη, να υπενθυμίσουμε ότι ενώ μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2015 οι ροές ανέρχονταν στις 10.000 την ημέρα, μετά τη συμφω­νία έπεσαν στις 70-80 την ημέρα. Τώρα όμως καταγράφε­ται ανησυχητική αύξηση.

newsnowgr.com 
e-evros
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά