Εννέα ώρες σε μία πυραυλάκατο

Παρέα με τους άγρυπνους φρουρούς  της «Γρηγορόπουλος»

Από τον Ανδρέα Κούτρα

Η γέφυρα της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «Γρηγορόπουλος» είναι ασφυκτικά γεμάτη από την πολιτική ηγεσία, τη στρατιωτική και πολλούς δημοσιογράφους που παρακολουθούν άσκηση αντιμετώπισης απειλών από «εχθρικά» μέσα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένας ναύτης.

Κάθεται στη θέση του πηδαλιούχου ενός από τα πλέον σύγχρονα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με τεράστια δύναμη πυρός και υπό τις κατευθύνσεις που του δίνουν ο αξιωματικός φυλακής και ο Α’ μηχανικός οδηγεί στην πορεία προς τον… στόχο· έναν στόχο που έχουν πετύχει οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό: αυτόν της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων απέναντι σε κάθε απειλή, της κοινωνικής προσφοράς και του συνδέσμου με την εσχατιά της Ελλάδας, τα ακριτικά νησιά μας.

Από τον πηδαλιούχο ναύτη από τη Χίο Νίκο Λιβανό και τη σημαιοφόρο Β’ μηχανικό Αικατερίνη Μπουνάκη ως τον ύπαρχο υποπλοίαρχο Νικόλαο Μαλέ και τον κυβερνήτη πλωτάρχη Ιωάννη Σαλιάρη, όλοι μαζί, και τα 45 μέλη του πληρώματος της ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος», δίνουν και την ψυχή τους προκειμένου να κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά και να δικαιώνουν την ένδοξη ιστορία του Ναυτικού. Επαγγελματισμός: Αριστος.

Αίσθημα ευθύνης: Οσο πιο ψηλά πάει. Ηθικό: Πολύ ακμαίο. Είναι όλοι τους μία ομάδα. Μόνο έτσι μπορούν να αποτρέψουν μια εχθρική επίθεση ή να φέρουν σε πέρας με επιτυχία μία αποστολή. Αλλιώς, είναι όλοι τους χαμένοι και το γνωρίζουν.


Το απέδειξαν και στην άσκηση που έκαναν παρουσία των Πάνου Καμμένου και Δημήτρη Βίτσα, του Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, του Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη και του αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, όπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προσβολή από «εχθρικό» εναέριο και θαλάσσιο μέσο, όπως και να εξουδετερώσουν επίθεση με πύραυλο Harpoon.

Γι’ αυτούς είναι η καθημερινότητα. Κάθε στιγμή οι τέσσερις ναύτες (τιμήθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας), οι 33 υπαξιωματικοί και οι οκτώ αξιωματικοί λειτουργούν σαν να πρόκειται όχι για άσκηση, αλλά για κατάσταση πραγματικών συνθηκών. Είναι άλλωστε η συνταγή της καθημερινής εκπαίδευσης, βελτίωσης και εν τέλει επιτυχίας όλων των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

«Εχουμε εκπαιδευτεί να βρισκόμαστε εκεί που δεν μας περιμένουν. Με τα κατευθυνόμενα βλήματα που διαθέτει το πλοίο να χτυπάμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πλωτάρχης Ιωάννης Σαλιάρης, ερωτηθείς για τις δυνατότητες του πλοίου. Να σημειωθεί ότι η «Γρηγορόπουλος», όπως και οι άλλες πέντε ΤΠΚ τύπου Super Vita, διαθέτει τα βλήματα EXOCET MM40 BLK3, τα οποία αποτελούν φόβο και τρόμο για τα εχθρικά πλοία.

Ο κυβερνήτης του πλοίου δηλώνει υπερήφανος για τα μέλη του πληρώματος και έτοιμος αν πάσα στιγμή για κάθε αποστολή, είτε αυτή είναι απέναντι στον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο, στο οποίο τακτικά προκαλεί η Αγκυρα, είτε στο πλαίσιο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών. Στο ερώτημα μάλιστα αν υπάρχει κάτι που τον φοβίζει, η απάντηση ήταν κάθετη και αφοπλιστική: «Τότε θα κάναμε άλλη δουλειά. Δεν θα υπηρετούσαμε στο Π.Ν.». Η δήλωση αυτή του πλωτάρχη Ιωάννη Σαλιάρη τα λέει όλα και δείχνει αποφασιστικότητα.

Επαγγελματισμός υψηλού επιπέδου!

Υπαρχος, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Μαλές.

Είναι επίσης αξιωματικός Yγειονομικού και έχει τον έλεγχο των οικονομικών του πλοίου.

Όλοι οι αξιωματικοί έχουν επιπλέον αρμοδιότητες. «Καθένας στο καράβι γνωρίζει απολύτως τι πρέπει να κάνει.

Έτσι επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Μαλές και συμπλήρωσε: «Ο επαγγελματισμός, το ηθικό και το αίσθημα ευθύνης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Επαγγελματισμός υψηλού επιπέδου!

Υπαρχος, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Μαλές.

Είναι επίσης αξιωματικός Yγειονομικού και έχει τον έλεγχο των οικονομικών του πλοίου.

Όλοι οι αξιωματικοί έχουν επιπλέον αρμοδιότητες.

«Καθένας στο καράβι γνωρίζει απολύτως τι πρέπει να κάνει.

Έτσι επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Μαλές και συμπλήρωσε: «Ο επαγγελματισμός, το ηθικό και το αίσθημα ευθύνης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

https://national-pride.org/

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά