Δύο σταθμοί διοδίων στον Έβρο εντός του 2017

Δύο σταθμοί διοδίων στον Έβρο εντός του 2017

Τη δημιουργία 10 νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό μέσα στο έτος αποφάσισαν οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομικών.

Μάλιστα, οι τέσσερις θα πρέπει να λειτουργήσουν έως το τέλος Αυγούστου και οι υπόλοιποι έξι έως την 1η Νοεμβρίου. Με την απόφαση αυτή εκπληρώνεται ακόμα ένα από τα προαπαιτούμενα των θεσμών για την παραχώρηση του οδικού άξονα.
Οι κ. Σπίρτζης και Τσακαλώτος τροποποίησαν την υπουργική απόφαση του 2014 με την οποία καθορίστηκε για πρώτη φορά η αύξηση των σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, ενόψει παραχώρησης. Και ορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των 10 νέων σταθμών διοδίων.
Για τον νομό Έβρου προβλέπονται τα εξής:
• Στις 31 Αυγούστου θα λειτουργήσει ο μετωπικός σταθμός Μέστης(580ο χλμ.).
• Την 1η Νοεμβρίου προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του μετωπικού σταθμού Αρδάνιου (648ο χλμ.).
Από την Εγνατία οδό ωστόσο, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν στο Αρδάνιο ο σταθμός διοδίων θα βρίσκεται πριν το τελωνείο ή αν οι χρήστες του κάθετου άξονα θα καλούνται να πληρώσουν και αυτοί διόδια.
Με τους νέους σταθμούς που ανακοινώθηκαν  ο «χάρτης» των διοδίων στην Εγνατία Οδό διαμορφώνεται έτσι ώστε στον «κυρίως» οδικό άξονα (Αλεξανδρούπολη – Ηγουμενίτσα) θα υπάρχουν 14 μετωπικοί σταθμοί και 19 πλευρικοί.
Tο ύψος των διοδίων
Οσον αφορά το ύψος των διοδίων, αυτό παραμένει προς το παρόν ως έχει (ενδεικτικά 2,40 ευρώ για τα Ι.Χ. σε όλους εκτός από τα Μάλγαρα που είναι το μισό). Οι χρεώσεις θα αναπροσαρμοστούν με νεότερη υπουργική απόφαση. Πάντως, προβλέπεται ότι σταδιακά (χωρίς συγκεκριμένη χρονική δέσμευση) οι περιαστικοί σταθμοί διοδίων σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σιάτιστα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσουν με ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικής χρέωσης (rebate) μέσω πομποδέκτη (η Εγνατία Οδός είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος που δεν διαθέτει πομποδέκτη, ούτε μπορεί να λειτουργήσει με τους πομποδέκτες άλλων).
Στην υπουργική απόφαση γίνεται αναφορά στο μέλλον του συστήματος διοδίων στη χώρα μας: «Το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSM), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητοδρόμους περιλαμβανομένης της Εγνατίας Οδού. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2018».
Με πληροφορίες από την Καθημερινή
radioevros
Share on Google Plus

About VALIA ABATZI

Παιδί στρατιωτικής οικογένειας. Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Πτυχιούχος Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα. Έχει παρουσιάσει αρκετές εκδηλώσεις και είναι η ιδιοκτήτρια του ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Τρίπολης. Διδάσκει Στρατιωτικό Ρεπορτάζ και Δημόσιες σχέσεις στις ΕΔ. Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου