Συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM)

«Σας καλωσορίζω στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. Στη χώρα που γεννήθηκε ο Ολυμπισμός και η Δημοκρατία.

Τα πρώτα λόγια μου θα είναι στα αγγλικά και δεν είναι δικά μου, καθώς επαναλαμβάνω μία φράση που έχει ειπωθεί από τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ.

«More than just an end to war, we want an end to the beginnings of all wars».

Περισσότερο από το τέλος ενός πολέμου, επιθυμούμε να θέσουμε ένα τέλος σε ότι ξεκινάει όλους τους πολέμους!

Είμαι σίγουρος, ότι το 72ο Συνέδριό σας θα είναι εποικοδομητικό, θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το θεσμό σας και θα τιμήσει για άλλη μια φορά τα υψηλά ιδεώδη του «ευ αγωνίζεσθαι».

Σήμερα όμως είμαστε όλοι εδώ με ένα κοινό στόχο, να στείλουμε ένα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα σε όλους τους λαούς, σε όλους τους ηγέτες. Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την ειρήνη. Η ειρήνη πρέπει να έρχεται πρώτη και να κυριαρχεί στη λογική και στις καρδιές μας.

Και ας μην μείνουμε μόνο στις ευχές και στα λόγια για κάτι τέτοιο και ιδιαίτερα εσείς, οι αθλητές των Ενόπλων Δυνάμεων. Παγκόσμια πρέπει να είναι η κινητοποίηση όλων μας και ακατάπαυστη, γιατί η ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο με συνεχείς και καθημερινές προσπάθειες. Είναι ύψιστη υποχρέωσή μας να κάνουμε τους λαούς να πιστέψουν ότι μπορούν και πρέπει να επιβάλλουν το δίκαιο με ειρηνικές επαναστάσεις και να ασκούν αυτό το δικαίωμά τους κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να καταλύσει τον θεσμό της Δημοκρατίας, δικαίωμα που συμπεριλαμβάνεται στο ελληνικό Σύνταγμα.

Δυστυχώς, ποτέ δεν θα πάψουν να γεννιούνται και να ηγούνται λαών άνθρωποι που η υπερίσχυσή τους με βίαιο τρόπο σε άλλους λαούς, σε άλλες θρησκείες, σε άλλους πολιτισμούς είναι κυρίαρχος στόχος τους.

Δεν είναι εύκολο να τους περιορίσεις, δεν είναι εύκολο να τους σταματήσεις και οι λαοί δυστυχώς σήμερα αναγκάζονται να αμυνθούν με βίαιο τρόπο για να σώσουν τις οικογένειές τους και να ελευθερώσουν τη χώρα τους, γιατί ας μην ξεχνάμε πως και η ελευθερία είναι ένα ύψιστο αγαθό.

Όμως, πριν γεννηθεί το κακό, πριν ξεκινήσει ένας πόλεμος, μια βίαιη επανάσταση, ένα τρομοκρατικό χτύπημα, υπάρχει ο χρόνος να αντιστρέψουμε τη ροή των γεγονότων και να τη μετατρέψουμε σε μια δίκαιη και ειρηνική λύση. Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται από μόνο του και δεν αρκεί να πιστεύουμε στην ειρήνη, στην ενότητα, στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στη δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να πράττουμε κιόλας, ο καθένας από τη δική του θέση. Εσείς οι αθλητές υπηρετείτε αυτές τις αρχές από την πρώτη στιγμή, όταν ακόμη ήσασταν μικρά παιδιά και πήρατε την απόφαση να αφοσιωθείτε με πάθος και γενναιότητα στο άθλημά σας για να τιμήσετε τη χώρα σας και τις οικογένειές σας.

Τις αρχές αυτές που είναι βίωμα και αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας κάθε αθλητή και κάθε στρατιώτη που υπηρετεί την πατρίδα του πρέπει να τις τιμήσετε, να τις διδάξετε και να τις υπενθυμίσετε σε όλους μας, ανεξαιρέτως, μέσα από το έργο σας και τον αθλητισμό. Ο πόλεμος δεν είναι η λύση, η λύση είναι οι ειρηνικές «επαναστάσεις» των λαών και η ραχοκοκαλιά του θεσμού της Δημοκρατίας.

Η δύναμή σας είναι μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη η γενναιότητά σας. Εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και πλήθος απλών πολιτών δίνουν καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα με αυτοθυσία και γενναιότητα στα νερά του Αιγαίου Πελάγους και στα νησιά μας για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, μητέρες και παιδιά που έφυγαν από τις χώρες τους, όπου η ειρήνη έχει απολεσθεί με βίαιο τρόπο. Όλοι αυτοί, οι αγωνιστές της ειρήνης, έδωσαν σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους λαούς, σε όλους τους ηγέτες, ένα μεγάλο και ηχηρό μήνυμα: Η ειρήνη δεν διδάσκεται με βία, διδάσκεται με αλληλεγγύη, ενότητα και φιλία.

Τους συγχαίρω όλους για άλλη μια φορά βρισκόμενος ανάμεσα σε συναδέλφους τους και συναθλητές τους που δεν θα δίσταζαν ούτε μια στιγμή να πράξουν το ίδιο με την ίδια γενναιότητα και αυτοθυσία, στρατιώτες που στις καρδιές τους και στη λογική τους «peace comes first».











Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά