Εξιτήριο παίρνει η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η τραυματίας του στρατιωτικού ελικοπτέρου που συνετρίβη την Τετάρτη 19 Απριλίου στην Ελασσόνα, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματικοί: o Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Χατζής.
H 28χρονη αρχιλοχίας, η οποία αμέσως μετά την τραγωδία μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που έχει εξειδικευμένο προσωπικό κι εξοπλισμό, σώθηκε όπως είπαν όλοι από θαύμα και σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, αναμένεται σε λίγα 24ωρα να πάρει εξιτήριο και να γυρίσει ξανά στο σπίτι και την οικογένεια της.
«Οι εξετάσεις της Βασιλικής είναι καλές και μέχρι την Παρασκευή θα έχει βγει από το νοσοκομείο», είπαν πηγές του νοσοκομείου στο star.gr.
Περίπου ένα μήνα μετά τον εφιάλτη με το ελικόπτερο η Βασιλική Πλεξίδα, αφού πέρασε από κρεβάτι εντατικής, και νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στην νευροχειρουργική κλινική, έχοντας συνεχώς στο πλάι της τους γονείς και τον σύζυγο της, επιστρέφει στο σπίτι της.
«Ήταν πολύ τυχερή που σώθηκε. Είχε Άγιο», είπαν οι ίδιες πηγές στο star.gr.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, «η Αρχιλοχίας είχε νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ως σοβαρή πολυτραυματίας. Είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλά θλαστικά τραύματα κεφαλής, κατάγματα σπονδυλικής στήλης και κάταγμα στέρνου».
Η αρχιλοχίας έδωσε την κρισιμότερη μάχη και νίκησε, καταφέρνοντας να ξεγελάσει τον θάνατο και τώρα μένει να επουλώσει τα τραύματα της ψυχής της για τις δραματικές στιγμές που έζησε πλάι σε αγαπημένους συναδέλφους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Οι γιατροί του 424 έκαναν ότι ήταν να κάνουν, τώρα αυτό που χρειάζεται η όμορφη κοπέλα, είναι… χρόνος, που όπως λένε, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο καλύτερος γιατρός…
Πάντως από την πρώτη στιγμή, κοντά στην αρχιλοχία βρίσκονται ειδικοί ψυχολόγοι, ώστε να την βοηθήσουν να ξεπεράσει τον τρόμο που εμφανίζεται κάθε φορά που το κορίτσι ανοίγει τα μάτια. «Βράχος» δίπλα της είναι και ο άνδρας της ζωής της, ο οποίος υπηρετεί επίσης στο στρατό. Παντρεύτηκαν πριν τρία χρόνια κι από τότε είναι αχώριστοι.
«ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ»
«Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι είναι καλά. Είναι εκτός κινδύνου. Δεν έχω λόγια να πω, συλλυπητήρια στα άλλα τα παλικάρια. Δεν μπορώ να έρθω στη θέση των γονιών τους», είχε δηλώσει η μητέρα της αρχιλοχίας στην εκπομπή του Star, «Αλήθειες με τη Ζήνα» λίγες ώρες μετά την τραγωδία που βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις .
«ΕΚΛΑΙΓΕ ΜΕ ΛΥΓΜΟΥΣ OTAN THN BΡΗΚΑΜΕ»
Όσο η Βασιλική Πλεξίδα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Οι πρώτοι άνθρωποι που βρήκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, είδαν την Βίκυ Πλεξίδα δίπλα στους νεκρούς συναδέλφους της να κλαίει με λυγμούς. Δεν μπορούσε να πιστέψει την τραγωδία. Σε κατάσταση σοκ η αρχιλοχίας ζήτησε από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ που έφτασαν πρώτοι στο σημείο να ενημερώσουν τους δικούς της ανθρώπους ότι ζει.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ…
Όσο τα αίτια της τραγωδίας ερευνώνται, πολλά σενάρια ακούγονταν για την μοιραία πτώση. Το βασικό σενάριο είναι το ελικόπτερο είτε να προσέκρουσε στο σώμα της κολώνας ηλεκτροδότησης, είτε ο έλικας του να βρήκε στα καλώδια, με αποτέλεσμα να προκληθεί η απώλεια ισχύος που οδήγησε και στην πτώση του ελικοπτέρου.
Ερωτήματα υπάρχουν στο «γιατί ο χειριστής επέλεξε χαμηλή πτήση». Παρά το γεγονός ότι έμπειροι ιπτάμενοι λένε ότι αυτός ο τρόπος προτιμάται, ωστόσο άλλες πηγές έλεγαν ότι αυτό δεν ενδείκνυται στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς μέσα στο συγκεκριμένο ελικόπτερο επέβαινε υψηλόβαθμος αξιωματικός.
Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της μηχανικής βλάβης, ενώ για το ζήτημα των καιρικών συνθηκών πηγή που έχει γνώση των ερευνών είπε ότι ο καιρός δεν μπορεί να αιφνιδιάσει το πλήρωμα, αφού πριν από κάθε πτήση εξετάζονται τα πάντα-ακόμη και ενδεχόμενη απότομη μεταβολή του καιρού.
Δύο βασικές μαρτυρίες, ένας κάτοικος ο οποίος είδε το ελικόπτερο να πετάει χαμηλά και η Βασιλική Πλεξίδα, η οποία έζησε από πρώτο χέρι την μοιραία πτώση, θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.
Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Στην πρώτη κατάθεση της η αρχιλοχίας είπε μεταξύ άλλων, πως όλα έγιναν κυριολεκτικά σε μια στιγμή και η ίδια για λίγα δευτερόλεπτα πίστεψε ότι είχε δει εφιάλτη.
«Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη, έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ κι έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και, όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα, ήταν σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα… εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα», είχε πει η 28χρονη Βασιλική
http://www.pentapostagma.gr/