Έτοιμο να προχωρήσει στους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Δαβάκη.
Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση της υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη της διαδικασίας, ενώ προχωρά και η ηλεκτρονική πλατφόρμα με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που ανοίγει άμεσα τον δρόμο για τη διενέργεια των διαγωνισμών.
«Όταν λέμε αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, των ταμείων, μιλάμε για 34 δισεκατομμύρια αντικειμενικής αξίας, τα καθαρά, διότι υπάρχουν και κληροδοτήματα, υπάρχουν και άλλα, τα οποία θέλουν νομική επεξεργασία. Βάλαμε στον νόμο ένα μίνιμουμ 5% απόδοση των ακινήτων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, των ταμείων και του προσωπικού. Αυτό, λοιπόν, με έναν υπολογισμό επί των 34 δισεκατομμυρίων, αντιλαμβάνεστε ότι φτάνει στο 1,5 δισεκατομμύριο, γιατί μιλάμε για 300 εκατομμύρια στην αρχή», είπε ο Πάνος Καμμένος.
«Η μία διαδικασία είναι ο διαγωνισμός με το ebid, που ήδη είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες» εξήγησε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας αυτής αφορά στην συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην κατεύθυνση αυτή, είναι πολύ κοντά η υπογραφή συμφωνιών με τους δήμους Σύρου, Σιντικής Σερρών, Πρέβεζας, Μεσολογγίου, Λάρισας, Καβάλας, Φαιστού, Λέσβου, Άρτας, Ιωαννιτών, Λαμιέων, Καρδίτσας, Χανίων, Ηρακλείου, αλλά και με το υπουργείο Εξωτερικών, Διεύθυνση Μεταφραστικού, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης Enterprise Greece, την αντιπεριφέρεια Ηρακλείου και το Επιμελητήριο Σερρών, προκειμένου να δοθούν ακίνητα με απόδοση 5%, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Επαναλαμβάνω ότι θα είναι προς όφελος του προσωπικού, για να γίνουν σπίτια για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους ΕΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σ Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε όμως και στις μεγάλες επενδύσεις και ενημέρωσε ότι ήδη έχει υπογραφεί «MOU» με τον πρώτο προσφέροντα για τις Φλέβες.
«Η πρώτη προσφορά για τις Φλέβες είναι για μια επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση προς το Πολεμικό Ναυτικό, Ταμείο Στόλου, 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, συν τη συμμετοχή του Ταμείου του Στόλου στα κέρδη. Ήδη, ο υποψήφιος επενδυτής έχει υπογράψει “MOU” που τα προσφέρει. Τον συνάντησα στο Άμπου Ντάμπι. Θα είναι την επόμενη εβδομάδα εδώ. Θα χαρώ πολύ, όταν θα έλθει ο επενδυτής, στελέχη της αντιπολίτευσης και της συγκυβέρνησης να έλθετε να τον συναντήσετε, γιατί έχει σημασία να ακούσει ότι υπάρχει μια θετική βούληση και από τη μεριά της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τέτοιου είδους επενδύσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι με 3,6 δισεκατομμύρια θα δουλέψουν πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι. Θα έχει και απόδοση το Ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα μπουν έσοδα και στο κράτος. Θα έλθει εδώ, λοιπόν, την άλλη εβδομάδα».
«Το ίδιο έχει γίνει για την Πέρδικα. Εκεί θα γίνει πολύ πιο ήπιας μορφής, πάντα σε συνεννόηση με τον τοπικό πληθυσμό», ανέφερε επίσης ο υπουργός.
Παράλληλα, ενημέρωσε και για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι βρέθηκε μια λύση, σύμφωνα με την οποία θα παραληφθούν περίπου εκατό διαμερίσματα αντί του 5%, τα οποία θα δοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν κατοικίες για τα στελέχη.
Παράλληλα, θα γίνουν εκεί και δύο μουσεία, ένα για τον ποντιακό ελληνισμό, το οποίο θα φιλοξενήσει μια μόνιμη έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, και ένα μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στις προοπτικές για το Πρασονήσι και το ενδεχόμενο δημιουργίας resort, κατασκευής λιμένος για κρουαζιερόπλοια και αεροδρομίου, αλλά και την συνεργασία που θα υπάρξει με εξειδικευμένα γραφεία του εξωτερικού στις μεγάλες επενδύσεις.
Ενημέρωση για την πορεία της αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είχε ζητήσει με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης, ο οποίος ζήτησε επίσης να λάβει γνώση επί του περιεχομένου του MOU με το Αμπού Ντάμπι.
«Είναι μία δημόσια πλέον διαδικασία και διαβούλευση. Πιστεύω ότι στο ναό της δημοκρατίας όλα πρέπει να είναι διαφανή και συγκεκριμένα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ. «Μπορεί να τα λέμε ωραία στα λόγια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο ιστορίες, οι οποίες περικλείονται κυρίως σ’ ένα MOU.
Θεωρώ ότι όλα αυτά τα οποία λέτε δεν απέχουν πολύ από τη σφαίρα όχι της φαντασίας, αλλά από τη σφαίρα του εφικτού», σχολίασε επίσης ο κ. Δαβάκης.
«Ελάτε να το δείτε όποτε θέλετε. Να σας πω ότι τα τελευταία MOU τα οποία έπαιρναν κάποιοι συγγενείς πρωθυπουργών και έκαναν βόλτες στους εμίρηδες τέλειωσαν», απάντησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε: «Ο κ. Νίκος Παπανδρέου, όπως θυμάστε, πήρε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, πήρε κάποιον κύριο διαμεσολαβητή έμπορο όπλων από την Ιορδανία και πήγε να διαπραγματευθεί μια μεγάλη επένδυση, γιατί είχε ένα MOU στο χέρι. Τα MOU που παίρνει ο καθένας και πάει βόλτα τέλειωσαν».
«Ήρθε ο εμίρης του Κατάρ εδώ, έκανε 16 δισεκατομμύρια επένδυση και κάποιοι έκαναν βόλτες. Μου είπαν, όταν πήγα προς τα κάτω, ότι στέλεχος, ιερέας τέλος πάντων, ζήτησε μετρητά και μια βίλα δώρο για να μην απαγορεύσει την επένδυση. Λοιπόν, τα MOU από το Υπουργείο Άμυνας δεν γίνονται φύλλα φτερά. Ελάτε ως βουλευτής. Ο κ. Ζησιμάτος σας περιμένει, να σας το δείξει, να το δείτε. Στο χέρι όμως, MOU με το οποίο θα πηγαίνει καθένας να διαπραγματεύεται, αυτή η κυβέρνηση δεν το επιτρέπει», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

http://www.thestival.gr/