Πώς οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό για νέα Ίμια

Πώς οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό για νέα Ίμια
© Sofokleousin.gr Πώς οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό για νέα Ίμια
Μια νέα «σκηνοθεσία» επεισοδίου στα Ίμια άρχισε την Τετάρτη η Άγκυρα, με προκλητικές τακτικές που αφορούν την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, αυτή την φορά εστιάζοντας στον έλεγχο της κίνησης μεταναστών.
 Η «απάντηση» της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση και αυστηρή και ήλθε μέσω της άσκησης με ρίψη αλεξιπτωτιστών στην Κω, σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τα Ίμια, που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, με καταγγελίες για παραβίαση των διεθνών κανόνων για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων.
Όπως αποκάλυψε ο ταξίαρχος ε.α., Χρήστος Μηνάγιας, αναλυτής με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών θεμάτων (συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη στο armynow.net: http://www.armynow.net/bomba-minagia-aktofylaki-elegxous-imia/), η Άγκυρα έθεσε σε συνεχή επιτήρηση με εναέρια και θαλάσσια μέσα ορισμένες περιοχές του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και τα Ίμια, προκειμένου να ελέγξει τις ροές μεταναστών.
Έτσι, η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως τη δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών για έρευνα και διάσωση στην περιοχή των Ιμίων, ξυπνώντας μνήμες από το επεισόδιο του 1996. Η κρίση των Ιμίων είχε αρχίσει από προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου Φιγκέν Ακάτ σε αβαθή ύδατα κοντά στη Μικρή Ίμια.
Με τα δεδομένα της σημερινής συγκυρίας, η σκηνοθεσία επεισοδίου μπορεί να έχει, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, στο επίκεντρό της μια προσάραξη κάποιας λέμβου με μετανάστες στις αμφισβητούμενες από την Τουρκία βραχονησίδες, που θα έδινε το έναυσμα στην Άγκυρα να στείλει δυνάμεις της δικής της ακτοφυλακής για τη διάσωση, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Όπως αποκάλυψε ο Χρ. Μηνάγιας, «ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής έχει να κάνει με την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 01-02-2017 η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών, βάσει της οποίας η Διοίκηση του Νοτίου Αιγαίου της τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών, στο πλαίσιο των καθηκόντων της κατά της παράνομης μετανάστευσης με τα θαλάσσια και αεροπορικά της μέσα, 7 ημέρες την εβδομάδα και επί 24ωρου βάσεως, πραγματοποιεί δραστηριότητες ελέγχου στις πιθανές διαδρομές μετανάστευσης των περιοχών Ίμια, Didim, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar και Bodrum».
«Στο τέλος της ανακοίνωσης», σημειώνει ο κ. Μηνάγιας, «παρατίθενται σχετικές φωτογραφίες επιτήρησης των Ιμίων». «Η σοβαρότητα της ανακοίνωσης αυτής», προσθέτει, «εστιάζεται στα εξής: α. Οι αναγραφόμενες περιοχές ευρίσκονται ανατολικά του Φαρμακονησίου, βορειοανατολικά της Κω, καθώς επίσης στην περιοχή των Ιμίων και ανατολικότερα αυτών. β. Οι Τούρκοι αναδεικνύουν εκ νέου ακόμη ένα θέμα που άφορα στην παράνομη μετανάστευση και το ρόλο που έχει επιφορτισθεί η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών, παραβιάζοντας παράλληλα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα γ. Ας ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο τουρκικής επιχείρησης σύλληψης παράνομων μεταναστών που πιθανόν να αποβιβαστούν πρωτίστως στα Ίμια και δευτερευόντως στο Φαρμακονήσι ή σε κάποιο άλλο αμφισβητούμενο από την Τουρκία νησί, νησίδα ή βραχονησίδα».
Αλεξιπτωτιστές στην Κω
Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας θέλησε να απαντήσει με αυστηρότητα σε αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, περιορίζοντας τις ορέξεις για σκηνοθετημένες εντάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η άσκηση αεροαπόβασης, που έγινε την Πέμπτη στην Κω με ρίψη αλεξιπτωτιστών, η οποία έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για την αυξημένη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σε αυτή την εξαιρετικά «ύποπτη» συγκυρία.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπός του, κατηγόρησε την Ελλάδα πως έστειλε αλεξιπτωτιστές, στο πλαίσιο άσκησης, στην Κω και παραβίαση, με τον τρόπο αυτό, τη Συνθήκη του Παρισιού (1947).
«Ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων χθες έκαναν άσκηση στο νησί της Κω», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Η ειρηνευτική Συνθήκη που υπεγράφη το 1947 στο Παρίσι απαγορεύει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο νησί της Κω, το οποίο έδωσε η Ιταλία στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένο. Γι’ αυτό, αυτή η άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε και κάλεσε την Ελλάδα να μην  προκαλεί.
Υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι η Άγκυρα θα δώσει αργότερα τη δική της «απάντηση» στην Αθήνα: «Σύμφωνα με τις θέσεις της χώρας μας για το Αιγαίο, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα μετά απ’ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά