Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην Κύπρο‏

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, από σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 έως και την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης:
 
Σήμερα Τρίτη κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και ξεναγήθηκε στους χώρους όπου μαρτύρησαν οι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα. Επίσης είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου.
 
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον ΑΝΥΕΘΑ για τις τελευταίες εξελίξεις και προβλήματα που αφορούν στις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.
 
Ειδικότερα συζητήθηκαν οι πρακτικές διευθετήσεις για την παράδοση και μεταφορά στην Ελλάδα λειψάνων Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, που έχουν εκταφεί και ταυτοποιηθεί στις ελεύθερες αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές. Η παράδοση των λειψάνων θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2016 παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ και συγγενών των πεσόντων.
 
Ο ΑΝΥΕΘΑ ενημερώθηκε λεπτομερώς και για τα αποτελέσματα της εκταφής που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονιτίσσας, για εντοπισμό των λειψάνων των Ελλαδιτών καταδρομέων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας με βάση τις προκαταρκτικές επιστημονικές εξετάσεις έχουν εντοπιστεί στο συγκεκριμένο χώρο τα λείψανα ή μέρος λειψάνων που ανήκουν σε δεκαπέντε καταδρομείς. Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων τα λείψανα θα παραδοθούν στις οικογένειες τους.
 
Συμφωνήθηκε επίσης η συγκρότηση κλιμακίου το οποίο σε συνεργασία με τις Ελλαδικές στρατιωτικές αρχές θα έλθει σε επαφή με τις οικογένειες που έχουν παραλάβει λανθασμένα λείψανα στο παρελθόν  ώστε να πειστούν να τα επιστρέψουν.
 
Τόσο ο ΑΝΥΕΘΑ όσο και ο Επίτροπος Προεδρίας, εξέφρασαν τη στήριξή τους και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των δοκιμαζομένων οικογενειών των αγνοουμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων, που για δεκαετίες βιώνουν το μαρτύριο της αβεβαιότητας για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
 
Τόνισαν ακόμα την ανάγκη όπως η Τουρκία επιδείξει επιτέλους την αναγκαία πολιτική και ανθρωπιστική βούληση για επίλυση του τραγικού αυτού προβλήματος. Θεωρούν  επιτακτική ανάγκη, την κατάθεση από την Τουρκία, όλων των στοιχείων και πληροφοριών, που αφορούν Κυπρίους και Ελλαδίτες αγνοουμένους, τα οποία βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς και την άμεση υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής, στους οποίους τάφηκαν οι νεκροί από τις περισυλλογές που πραγματοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό από τα πεδία των μαχών.
 
H συνέχεια του προγράμματος της επίσκεψης του ΑΝΥΕΘΑ στην Κύπρο:
 
Αύριο Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 θα επισκεφθεί  το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορο Φωκαΐδη. 
 
 
 
 
 
 
 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά