Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην εκπομπή «LIVE U» του Τ/Σ STAR


Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ελάτε τώρα μαζί μας για να δούμε λίγο πώς εξελίσσεται το θέμα, διότι δεν ξεχνάμε ότι σήμερα είναι η ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Δένδιας είναι στη σύνδεσή μας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και με χαρά τον καλωσορίζουμε.

Καλή σας μέρα, κύριε Δένδια, τι κάνετε;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα, κυρία Τσαπανίδου, μία χαρά. Καλημέρα και στους τηλεθεατές σας.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πώς θα εξελιχθεί, κατά την άποψή σας, η διαδικασία, κύριε Δένδια; Τι θα γίνει σήμερα; Τι θα δείξει η σημερινή ψηφοφορία; Τι θα σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι μπορεί να πάμε σε επίλυση θέματος;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι καταρχήν το ευκταίο, αυτό που θα θέλαμε όλοι, είναι να εκλεγεί σήμερα ο Σταύρος Δήμας Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 200 ή και παραπάνω ψήφους. Όμως αυτό νομίζω είναι κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό με τις  υπάρχουσες συνθήκες.

Νομίζω, λοιπόν, ότι η διεύρυνση του αριθμού των 155, που είναι η στενή κυβερνητική πλειοψηφία, αν μπορέσουμε πάνω από 160 συνάδελφοι να ψηφίσουν την πρότασή μας για το Σταύρο Δήμα, θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια μέχρι την τρίτη ψηφοφορία, που  θα χρειαστούμε τους 180 συναδέλφους, τις ψήφους τους.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σήμερα ποιος είναι ο αριθμός των ψήφων που θα σας έκανε να αισιοδοξείτε ότι μπορεί να πάμε εκεί;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μιλάω για τον εαυτό μου. Το εάν καταφέρουμε να έχουμε άνω των 160, αν διευρύνουμε, δηλαδή, το πλαίσιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας σημαντικά, νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα όσο περισσότεροι τόσο καλύτερο.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σε περίπτωση που σήμερα έχουμε 121 βουλευτές να τοποθετούνται υπέρ του όχι, θα αλλάξει, κύριε Δένδια, αυτό;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα. Δεν νομίζω ότι θα είναι κάτι θετικό για εμάς αν 121 συνάδελφοι ψηφίσουν εναντίον της πρότασής μας για τον κύριο Δήμα, θα είναι ένα έντονο καταρχήν αρνητικό βήμα. Όμως πρώτον, πιστεύω ότι θα δεν θα γίνει.

Και δεύτερον, και αν ακόμα συμβεί, που ξαναλέω πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, και πάλι έχουμε άλλες δύο ψηφοφορίες, νομίζω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι θα κρίνουν την τελική τους απόφαση στην τρίτη ψηφοφορία.

Και ακριβώς επειδή οι συνθήκες μεταβάλλονται ραγδαία δεν είμαι έτοιμος να πιστέψω ότι οποιοσδήποτε δεν θα αλλάξει τη γνώμη του, αν κρίνει ότι αυτό αποτελεί το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν συγκεντρωθεί ο αριθμός των ψήφων από αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και έχετε νέα από τους Χρυσαυγίτες, που μπορεί να οδηγήσουν στην εκλογή Προέδρου, τι στάση νομίζετε ότι θα πρέπει να κρατήσει η Κυβέρνηση εκεί;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει οποιονδήποτε να ψηφίσει οτιδήποτε, θα ευχόμουν όμως η πλειοψηφία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι 180 πέραν των όποιων ψήφων του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής που παραμένει, διότι υπάρχουν και συνάδελφοι οι οποίοι έχουν φύγει πια από τη Χρυσή Αυγή.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όσοι είναι μέσα στη Χρυσή Αυγή, δηλαδή, αν ψηφίσουν ναι, υπέρ του κυρίου Δήμα, τι θα κάνετε στη συνέχεια;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ε, δεν μπορεί κανείς να εξαιρέσει το δικαίωμα από οποιονδήποτε παραμένει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσει. Η δική μου προσωπική, επαναλαμβάνω, ευχή θα ήταν η πλειοψηφία των 180 να συγκροτηθεί χωρίς την ανάγκη συνυπολογισμού και αυτών των ψήφων.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν θα σας έφερνε, όμως, σε δύσκολη θέση να έχει προκύψει, δηλαδή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας…;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα τώρα μιλάμε για ένα….

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, μιλάμε πάντα για υποθετικά σενάρια.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: …για ένα υποθετικό ενδεχόμενο στο οποίο κανείς θα χρειαστεί να τοποθετηθεί εάν και εφ' όσον συμβεί.

Όμως, ξαναλέω, σεβόμαστε κανόνες, έχουμε Σύνταγμα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Στο βαθμό που έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Αν πάρουμε το σενάριο, καθώς πάντα βάσει σεναρίων μιλάμε, το θετικό, δηλαδή εκλέγεται ο κύριος Δήμας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχίζει η Κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σταθεροποιείται μετά το πολιτικό τοπίο; Το περιβάλλον στην χώρα μας, κύριε Δένδια;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι η απάντησή μου σε μεγάλο βαθμό περιττεύει. Είναι προφανές ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα αποτελέσει θετική έκρηξη για την ελληνική οικονομία.

Και νομίζω, εδώ πάλι εκφράζω την προσωπική μου άποψη, αλλά έχω πείρα διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα επηρεάσει πάρα πολύ και το επίπεδο των διαπραγματεύσεων. Θεωρώ δηλαδή ότι η συνολική αντιμετώπιση της Ελλάδας και από τις αγορές και από την τρόικα και από τους εταίρους και φίλους μας θα είναι πολύ πιο θετική και πολύ διαφορετική.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πάντως, η Κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων είναι οι περίφημες αλλαγές στις 100 δόσεις, τις είχατε ξεκινήσει, τις δουλέψατε εσείς στην αρχή τουλάχιστον….

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι εγώ, αυτό είναι του Υπουργείου Οικονομικών. Εγώ ήμουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και το δικό μας προϊόν δουλειάς άλλαξε, βέβαια, λίγο, αλλά εν πάση περιπτώσει ο κύριος κορμός είναι αυτό που ονομάστηκε «κόκκινα δάνεια».

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, ναι, έχετε δίκιο σε αυτό. Η Κυβέρνηση, όμως, θα αναγκαστεί να κάνει πίσω σε αρκετά θέματα διότι στριμώχνεται άγρια από την τρόικα σε σοβαρά ζητήματα, κύριε Δένδια. Δηλαδή…

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Πίσω»,  «στριμώχνεται»: Λίγο έντονοι όροι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο άμα ήτανε πιο εύκολα τα πράγματα και δεν ήτανε τόσο έντονη η κατάσταση; Σε πακέτο μέτρων;

            Δηλαδή, αν υποχρεωθεί από τη τρόικα να λάβει μέτρα όχι 2,5 δις που βρίσκει το δημοσιονομικό κενό τώρα η τρόικα, οι δανειστές μας, αλλά ακόμα και λιγότερο, θα μπορέσει να τα περάσει νομίζετε;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Τσαπανίδου, δεν ρωτώ  εσάς. Δεν επιτρέπεται να ρωτάς το δημοσιογράφο. Απλώς διατυπώνω τη σκέψη μου με  ένα ερώτημα. Εάν υποθέσουμε ότι δεν διαπραγματεύεται λοιπόν η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται μία άλλη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, (μακριά από το κακό), η κυβέρνηση αυτή δεν θα χρειαστεί να πάρει τίποτα;

            Θα αρχίσει μία πολιτική παροχών την επόμενη μέρα το πρωί και όλα θα είναι καλά;

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό που λέτε, σημαίνει μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Μέτρα σε κάθε περίπτωση δηλαδή κύριε Δένδια;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι μέτρα σε κάθε περίπτωση. Είναι μία διαπραγμάτευση την οποία διεξάγει η Ελλάδα, η πατρίδα μας.

            Κάθε κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση και η δική μας κυβέρνηση, τη διεξάγει υπό τις παραμέτρους της πραγματικότητας. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

            Οποιαδήποτε κυβέρνηση λοιπόν, όχι μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να διεξάγει αυτή τη διαπραγμάτευση. Θα διεξάγει αυτή τη διαπραγμάτευση υπό παραμέτρους πραγματικότητας.

            Τα ερωτήματά σας λοιπόν είναι πολύ σοβαρά, αλλά δεν αφορούν μόνο τη δική μας κυβέρνηση. Αφορούν κάθε κυβέρνηση και τελικά την ελληνική κοινωνία.

            Τι θα κάνει η ελληνική κοινωνία αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό για να το καλύψει; Αυτό είναι το ερώτημα. Εμείς έχουμε δώσει απαντήσεις στο παρελθόν. Νομίζω ότι αυτό που μένει για να ολοκληρωθεί το σκηνικό και να έχει μία ήρεμη απόφαση ο Έλληνας πολίτης, χωρίς  κινδυνολογίες, χωρίς υψηλούς τόνους και  να πει και ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει για να καλύψει το τυχόν δημοσιονομικό κενό, αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, να το δεχθούμε αυτό που λέτε και απολύτως λογικό είναι και πιέζουμε και προς αυτή τη κατεύθυνση με τις ερωτήσεις.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λογικό φοβάμαι είναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αλλά, το ζητούμενο είναι να τοποθετηθούν και οι δύο πλευρές, δηλαδή και η κυβέρνηση να τοποθετηθεί στο τι περιμένει τη χώρα την επόμενη ημέρα της εκλογής Προέδρου.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα, η κυβέρνηση, ένα λεπτό, κυβέρνηση διεξάγει τη διαπραγμάτευση. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής όλο αυτό το διάστημα.

            Έχει πει τι προτίθεται να κάνει. Αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι μπορεί να διεξάγει με επιτυχία αυτή τη διαπραγμάτευση και να τη φτάσει σε ένα επίπεδο.

            Εάν θέλετε, διέρρευσαν περίπου οι απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τα μέτρα τα οποία πρότεινε στη τρόικα για να καλύψει το τυχόν δημοσιονομικό κενό.

            Όμως, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τη τρόικα επί τη βάσει ότι δεν θα υπάρξει αυτό το δημοσιονομικό κενό. Έχουμε όμως και μία άλλη πρόταση και στην ελληνική κοινωνία που δεν συνδυάζεται με την εκλογή Προέδρου, συνδυάζεται με τη πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης.

            Ποια είναι η άλλη πρόταση; Η άλλη πρόταση που προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση λέει, «εμείς θα πάμε και θα διαπραγματευτούμε αλλιώς».

            Με τη δική μας διαφορετική διαπραγμάτευση θα προκύψει ένα πλεόνασμα και με αυτό το πλεόνασμα θα καλύψουμε τη πολιτική παροχών που έχουμε εξαγγείλει.

            Ερώτημα: «Εάν δεν τα καταφέρετε σε αυτή τη διαπραγμάτευση να προκύψει πλεόνασμα, δεν σας κόψουν δηλαδή κομμάτι του χρέους, τι θα κάνετε από εκεί και πέρα;». 

            Εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μας απαντάει. Θεωρεί a priori ότι είναι τόσο ικανοί διαπραγματευτές που θα αλλάξουν συνολικά το πλαίσιο και με το που θα δει τη νέα κυβέρνηση, θεωρητικά,  μακριά το κακό, ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα, θα επιστρέψει αυτά που σε εμάς αρνείται επί δύο χρόνια. Ωραίο είναι, αλλά φοβάμαι λίγο δύσκολο να γίνει.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Λοιπόν σας ακούω, γελάω γιατί σας ακούω δύο φορές να λέτε, κάθε φορά που λέτε,  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μακριά το κακό συμπληρώνετε.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι να σας πω; Θέλω να εκφράσω την άποψή μου. Η ελληνική κοινωνία αποφασίζει, αλλά έχω και εγώ τη γνώμη μου.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πείτε μου κάτι τώρα. Το κλίμα έχει πολωθεί ιδιαιτέρως. Δηλαδή, οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες σε υψηλότατους τόνους.

            Η άποψη η δική σας ποια είναι; Ακούσαμε χθες τον Πρωθυπουργό να λέει, δεν ξανααπαντάμε σε δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και να κατεβάζει τους τόνους.

            Είχαν όμως προηγηθεί και πολύ εμπρηστικές δηλώσεις του κυρίου Στουρνάρα από το νέο του ρόλο ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Πως εσείς ακούσατε τις δηλώσεις αυτές; Έπρεπε να τις ανακοινώσει; Έπρεπε να κάνει τέτοιες ανακοινώσεις;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Δεν νομιμοποιούμε να κρίνω τον κεντρικό τραπεζίτη. Ο κύριος Στουρνάρας έκρινε ότι ο θεσμικός του ρόλος επιβάλει να προειδοποιήσει την ελληνική κοινωνία για κάποιους κινδύνους που αυτός θεωρεί απολύτως υπαρκτούς.

            Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο ο κύριος Στουρνάρας έκανε αυτό που θεωρεί καθήκον του και δεν μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει για αυτό. Τουλάχιστον δεν πρόκειται να το κάνω εγώ αυτό.

            Από εκεί και πέρα, νομίζω η απόφαση συνολικά της Νέας Δημοκρατίας να μην επιτρέψει να ανεβάζουμε τόνους,  με τελικό σκοπό η ελληνική κοινωνία σε κάθε συγκυρία, να έχει τη δυνατότητα ήρεμα, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς φωνές, να κρίνει ποιο είναι το διακύβευμα και τι θέλει να γίνει, αυτό είναι το απολύτως σωστό και θετικό.

            Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε να βρίζουμε ο ένας τον άλλον, ούτε να αποκαλούμε με επίθετα ο ένας τον άλλον. Το έχουμε δει να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένως.

            Μας έχει αποκαλέσει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Άποψή μου είναι ότι αυτό δεν βοηθάει. Εδώ η ελληνική κοινωνία πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος.

            Επαναλαμβάνω: Πιστεύω ότι μπορούμε κάλλιστα να εκλέξουμε Πρόεδρο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει πολύ ψυχρά η κοινωνία να αποφασίσει ποιο είναι το συμφέρον της.

            Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε λεονταρισμούς, σε φωνές, αν θέλετε, και σε οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση να επηρεάσει την κρίση του εκλογικού σώματος.

Όμως,  το εκλογικό σώμα, η κοινωνία, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική. Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε σειρά λανθασμένων αποφάσεων στο παρελθόν. Τελευταία, κορυφαία, είχαμε την εμπειρία της απόφασης του 2009 και πού μας οδήγησε.

Λοιπόν, νομίζω ότι είναι καιρός ψυχρά, ήρεμα, να κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο μεταξύ μας και να κρίνει ο τελικός κριτής που είναι ο τελικός λαός εάν χρειαστεί. Αλλά ελπίζω ότι αυτά δεν θα χρειαστούν, θα βγάλουμε Πρόεδρο και θα είναι όλα πολύ καλύτερα.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Επειδή τα δεδομένα και από τις ξένες εφημερίδες, από τα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίες είναι έως και παρεμβατικές θα έλεγε κανείς, το δηλώνουν και οι ίδιοι δηλαδή, τοποθετούνται υπέρ οικείων προσώπων, αλλά δεν θέλουν να κάνουν παρέμβαση συνεχίζουν. 

Επειδή, λοιπόν, οι ανακοινώσεις αυτές και τα ρεπορτάζ αυτά είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για το τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα, νομίζετε ότι υπάρχουν περιθώρια ή μέσα στις επόμενες ημέρες μεταξύ των επομένων ψηφοφοριών θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση για να καταλήξετε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε κάτι που θα έχει την πατρίδα πάνω από όλα και ένα σχεδιασμό εθνικού χαρακτήρα;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μακάρι, αλλά..

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι, θα κάνετε κάποιες κινήσεις;  Θα έπρεπε να γίνουν και κινήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι κινήσεις μόνες τους δεν έχουν περιεχόμενο αν δεν συνδυάζονται με μια ενιαία τουλάχιστον ανάγνωση της πραγματικότητας.  Όχι το τι θα κάνουμε αλλά το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

            Εδώ έχουμε δυστυχώς ένα χάσμα ανάμεσα στο τι λέμε εμείς και το τι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πω με λύπη μου παριστάνει ότι πιστεύει. Γιατί δεν είναι δυνατόν να πιστεύει αυτά τα πράγματα.

            Είπα προηγουμένως, όλη η λογική της αντιπολίτευσης έχει μια βασική παραδοχή ότι θα διαπραγματευτεί με ένα διαφορετικό τρόπο και αυτό θα δημιουργήσει ένα πλεόνασμα χρημάτων που θα μπορέσει να διαθέσει σε παροχές.

            Ρωτάμε επανειλημμένως με όποιον τρόπο μπορούμε, όσο ευγενικά μπορούμε, όσο έντονα μπορούμε, εάν αυτό δεν γίνει τι θα κάνουμε, τι θα κάνετε,  αλλά και τι θα κάνουμε ως χώρα,  διότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.  Σε αυτό δεν παίρνουμε απάντηση. Θεωρείται a priori δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι ο σούπερ διαπραγματευτής που θα υποχρεώσει όλους τους ευρωπαίους να υποκλιθούν και να μας χαρίσουν μέρος του χρέους…

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό είναι το κεντρικό επιχείρημα και από την Κυβέρνηση πάντως, κύριε Δένδια. Και η Κυβέρνηση λέει ότι αν βγάλουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας και ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο τότε θα καταφέρουμε να πείσουμε την τρόικα να κάνει πίσω. Το ίδιο λέει και  ο Τσίπρας, ότι θα καταφέρει αν έχει τη νωπή λαϊκή εντολή να πείσει την τρόικα.  Δηλαδή στο τι θα κάνετε αν πάρετε ένα όχι ως απάντηση τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένη απάντηση.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω εδώ κάνετε μια οριζοντιοποίηση η οποία είναι λάθος..

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Διορθώστε με να το ακούσω με χαρά.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προς Θεού, δεν δικαιούμαι να σας διορθώσω, μπορώ όμως να σας πω τη γνώμη μου.

            Οι απόψεις μας στο συγκεκριμένο θέμα με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ φοβάμαι ότι είναι η μέρα και η νύχτα. Εμείς αναγνωρίζουμε μια πραγματικότητα.  Λέμε ότι πρέπει να τηρηθεί ένας προϋπολογισμός και λέμε ότι αφενός μεν θα πείσουμε την τρόικα ότι οι τωρινές απαιτήσεις σε μεγάλο βαθμό δεν χρειάζονται διότι τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι επαρκή και επίσης δεν εξαγγέλλουμε ούτε μια καινούρια παροχή.

            Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι όχι δεν είναι έτσι, εμείς μπορούμε να προσλάβουμε 300.000 νέους εργαζόμενους στο Δημόσιο, εμείς μπορούμε να ακυρώσουμε μια σειρά από δυσάρεστα μέτρα αν θέλετε, μερικά βέβαια και κρίσιμα. Παραδείγματος χάρη, συγχωνεύσεις σχολείων. Θα καταργήσουν όλες τις συγχωνεύσεις σχολείων. Έφτασαν να μιλάνε μέχρι και για επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

            Αυτά  για να γίνουν υπολογίστηκε ότι χρειάζεται  κατ΄ ελάχιστο 12 δισεκατομμύρια. Πού θα βρούμε τα 12 δισεκατομμύρια;  «Είναι απλό, θα γίνει από το προϊόν της διαπραγμάτευσης με την τρόικα».  Δηλαδή θα μιλήσουμε με την τρόικα και θα μας μείνει περίσσευμα για αυτό το χρόνο 12 δισεκατομμύρια.

            Εμείς τους λέμε, «μας συγχωρείτε, αυτά φοβόμαστε ότι είναι ανέκδοτα».  Αλλά εν πάση περιπτώσει, μακάρι να γίνουν. Εάν δεν γίνει αυτό μας λέτε τι θα κάνετε;  Καταλαβαίνετε ότι η θέση η δική μας με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση.

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Κάτι τελευταίο, κύριε Δένδια. Επίσης υποθετικό σενάριο. Θα μπορούσατε ποτέ να κυβερνήσετε η Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε ποια πραγματικότητα, στη δική μας ή στη δική τους;

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Στην πραγματικότητα που πάτησε η Νέα Δημοκρατία και συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, εάν συμφωνήσουμε σε μια κοινή ανάγνωση της πραγματικότητας όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, οποιοσδήποτε έχει υποχρέωση να κάνει ότι χρειάζεται για να σωθεί η πατρίδα και η κοινωνία. Αλλά αυτό τι προϋποθέτει;  Στοιχειωδώς μια κοινή αντίληψη για την πραγματικότητα, όχι για το τι πρέπει να κάνουμε από εκεί και πέρα. Αυτό να το συζητήσουμε.

            Δεν μπορούμε όμως εμείς να λέμε ότι είναι νύχτα και κάποιος άλλος να μας λέει όχι είναι μέρα μεσημέρι και να το πιστεύει τη στιγμή που υπάρχουν αστέρια στον ουρανό.  Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Πώς να συζητήσεις κάτι πέρα από αυτά;   Δεν λέω για το τι μας έχουν αποκαλέσει, «προδότες», «γερμανοτσολιάδες», ας πούμε ότι αυτά τα ξεχνάμε, δεν πειράζει… 

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Δένδια, που ήσασταν κοντά μας.  Καλή συνέχεια, να είσαστε καλά.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

 


 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά